Védőgázas csomagolásról akkor beszélünk, ha a termék és az elsődleges csomagolószer közötti térben a levegőt valamilyen – rendszerint semleges – gázzal vagy gázkeverékkel felcserélték. Nitrogént, szén-dioxidot, és ezek keverékét használják védőgázként, azért, hogy kiszorítsák a csomagolás alól az oxigént.
A friss húsokat viszont pont oxigénnel zárják össze, melynek célja, hogy a húsok megőrizzék friss, vöröses színüket. Rendszerint alkalmaznak nitrogént is (ami a levegő 78 százalékát adja), hogy az oxidációt megelőzzék. A kórokozók elszaporodásának megakadályozásához némi szén-dioxidra is szükség van, amit ha 20-30 százalék körüli arányban tartalmaz a védőgáz, akkor alkalmas a mikrobiális növekedés megakadályozására - írják az "Ételt csak okosan" oldalon.
A minőség megőrzési/fogyaszthatósági időn belül a védőgázas csomagolás okozhat némi idegen szagot a termék kicsomagolását követően, de ez kis idő után megszűnik, miután átszellőzik a termék.
Más a helyzet, ha a kellemetlen szag csomagolási hiba miatt alakul ki. Ilyenkor a következő jelekre kell figyelni:
- színhiba,
- baktériumos romlás,
- penészek szaporodása.
Ebben az esetben a terméket nem szabad elfogyasztani!
Legolvasottabb
Most érkezett: katonai drónok támadtak Zelenszkij gépére, áttörték a légtérzárat
Orbán államtitkára megfejtette, miért férgesek a csokimikulások
Cicások figyelem: brutális szigor jön, teljesen megváltozik az állattartás
Ez volt eddig a magyarok kedvence az idén: 55 százalékos pluszban, aki ebbe fektetett
A HUN-REN főnőkei Sulyok Tamásnál is többet keresnek, a kutatók viszont csak ennek a töredékét
Érkezett egy egészségügyi ígéret karácsonyra
Már nem készpénzt kérnek karácsonyra a fiatalok: megdöbbentő dolgot írnak helyette a kívánságlistára
Így alakulnak keddtől az üzemanyagárak
Idegesítő problémát orvosolna a kormány: új szabályok jönnek az EESZT időpontfoglalásban