Védőgázas csomagolásról akkor beszélünk, ha a termék és az elsődleges csomagolószer közötti térben a levegőt valamilyen – rendszerint semleges – gázzal vagy gázkeverékkel felcserélték. Nitrogént, szén-dioxidot, és ezek keverékét használják védőgázként, azért, hogy kiszorítsák a csomagolás alól az oxigént.
A friss húsokat viszont pont oxigénnel zárják össze, melynek célja, hogy a húsok megőrizzék friss, vöröses színüket. Rendszerint alkalmaznak nitrogént is (ami a levegő 78 százalékát adja), hogy az oxidációt megelőzzék. A kórokozók elszaporodásának megakadályozásához némi szén-dioxidra is szükség van, amit ha 20-30 százalék körüli arányban tartalmaz a védőgáz, akkor alkalmas a mikrobiális növekedés megakadályozására - írják az "Ételt csak okosan" oldalon.
A minőség megőrzési/fogyaszthatósági időn belül a védőgázas csomagolás okozhat némi idegen szagot a termék kicsomagolását követően, de ez kis idő után megszűnik, miután átszellőzik a termék.
Más a helyzet, ha a kellemetlen szag csomagolási hiba miatt alakul ki. Ilyenkor a következő jelekre kell figyelni:
- színhiba,
- baktériumos romlás,
- penészek szaporodása.
Ebben az esetben a terméket nem szabad elfogyasztani!
Legolvasottabb

Az orbáni terv révbe ért: Trump a legjobbkor adja meg, amire rég várt Magyarország

Félelmes pusztítás Debrecenben és Szegeden: videón, ahogy tetőket tépett le a szélvihar

A MÁV szerint álhír, hogy áll a Keleti pályaudvar, Vitézy Dávid sem hagyta szó nélkül

Kiderült, meddig védi meg a kormány a rezsit

Hatalmas pofon Ukrajnának: kiszáll a BlackRock az üzletből

400 forint felett is járt az euró, aztán jött az inflációs adat

Magyar Péter azt állítja, kiszivárogtatta Rogán Antal bizalmas jegyzőkönyvét

Lebukott a milliárdos áfacsalási biznisz: 21 embert gyanúsítanak

Testkamerát kapnak a bolti dolgozók: ennyire súlyos a helyzet a H&M-ben
