Védőgázas csomagolásról akkor beszélünk, ha a termék és az elsődleges csomagolószer közötti térben a levegőt valamilyen – rendszerint semleges – gázzal vagy gázkeverékkel felcserélték. Nitrogént, szén-dioxidot, és ezek keverékét használják védőgázként, azért, hogy kiszorítsák a csomagolás alól az oxigént.
A friss húsokat viszont pont oxigénnel zárják össze, melynek célja, hogy a húsok megőrizzék friss, vöröses színüket. Rendszerint alkalmaznak nitrogént is (ami a levegő 78 százalékát adja), hogy az oxidációt megelőzzék. A kórokozók elszaporodásának megakadályozásához némi szén-dioxidra is szükség van, amit ha 20-30 százalék körüli arányban tartalmaz a védőgáz, akkor alkalmas a mikrobiális növekedés megakadályozására - írják az "Ételt csak okosan" oldalon.
A minőség megőrzési/fogyaszthatósági időn belül a védőgázas csomagolás okozhat némi idegen szagot a termék kicsomagolását követően, de ez kis idő után megszűnik, miután átszellőzik a termék.
Más a helyzet, ha a kellemetlen szag csomagolási hiba miatt alakul ki. Ilyenkor a következő jelekre kell figyelni:
- színhiba,
- baktériumos romlás,
- penészek szaporodása.
Ebben az esetben a terméket nem szabad elfogyasztani!
Legolvasottabb
Jó hír jött a kisnyugdíjasoknak, emelkedhet a pénzük
Megígérte, és be is tartotta, kegyetlen bosszút állt Donald Trump
Elég lesz? Korlátozzák a fegyvertartást és zászlókat tiltanak be
Milliókat buktak azok, akik nem így vették meg a lakásukat
Történelmi döntés: vényírási jogosultságot kapnak a gyógyszerészek, már régóta vártak erre
Kinyílt az Epstein-mappa, sokan akarnak most a föld alá bújni
Betelt a pohár Pintér Sándornál: elvehetik az oltástagadó szülők gyerekeit?!
Megint a románok tettek keresztbe: füstbe ment az MVM Csoport biznisze
Ne csodálkozzon, ha dugóban áll, megteltek az autópályák