Nem számolunk komoly forintgyengülési veszéllyel, hisz a fizetési mérleg masszív többlettel teljesít, vagyis a külső finanszírozási igényünk pozitív - vélte Suppan Gergely a Takarékbank Zrt. elemzője. Sokszor felmerül, hogy egy esetleges leértékelés gyorsíthatja a növekedést - ám nem a forint leértékelésére van szükség, hanem arra, hogy az euró gyengüljön a dollárral szemben ahhoz, hogy a magyar versenyképesség javuljon.

A forintot támogathatják az olajárak esése: ha 80 dollár körüli szinten ragadnak be az árak, ez akár 1,5-2 milliárd euróval javíthatja a folyó fizetési mérlegünket. Ez egy olyan megtakarítás magyar gazdaság számára, amelyet vagy az adósság gyorsabb leépítésére vagy a nagyobb fogyasztásra fordíthatunk. Az államháztartás az idén is okozhat kellemes meglepetést - a vártnál kisebb lehet a hiány, sőt a jövő évi hiány is kedvezőbb lehet a tervezetnél. A költségvetés kamatkiadásai 120-150 milliárd forinttal csökkenhetnek tavalyhoz képest, vagyis Magyarország megítélése javulhat, így jöhet a felminősítés 2015-ben. Ezek az impulzusok inkább a forint stabilizálását eredményezhetik, mint gyengülést. Nagy kérdés a külső környezet, a Fed jövőre beinduló kamatemelése szeptember indulhat, de ha tartósan alacsony marad az USA-inflációja, ez is elmaradhat - vélekedett Suppan Gergely a Takarékbank Zrt. elemzője.

Lehetnek kellemes meglepetések is

Számos ellentmondó tényező befolyásolja a forint árfolyamát - vélte Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, aki szerint az államadóssági adatok miatt a kormány arra törekszik, hogy az év végén erősebb legyen a forint. Ezzel ellentétes hatás a devizahitelek forintosítása a jelenlegi árfolyamon, hiszen itt az lesz az érdek, hogy gyengébb legyen a forint - így mutat ugyanis jobban a devizaátváltás. A jövő év vége megint más történet, itt megint erősítés kerülhet a középpontba.

Nagy kockázatokat lát Vértes, mondván hazánk nemzetközi megítélése borzasztóan rossz, így Magyarország tőkepozíciója tovább romolhat. A kormányzat törekvése, hogy a piacot a maga szempontja szerint rendezze át, nyilvánvalóan az üzleti környezet romlásával jár, ami negatívan befolyásolja a gazdasági folyamatokat is - emelte ki Vértes.

A költségvetésben lehetnek kellemes meglepetések a makroközgazdászok számára, de ezen változások nem lesznek ennyire pozitívak az egészségügy, vagy a magyar kisvállalkozások számára - mondta Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központ igazgatója. Szerinte komoly ingadozás várható a forint piacán, főképp a reálgazdaság alakulása miatt.

Nem látszanak a bizalmi elemek

Jelenleg 10 százalékos beruházás növekedéssel számol a kormányzat - mutatott rá Vértes. Ugyanakkor arra, hogy az üzleti szféra beruházásai növekednének, senki sem számol, a tavalyi növekedés is főképp az uniós forrásoknak köszönhető. Ez a folyamat 2015-ben lassul, egy évvel később pedig meredeken zuhan. A hitelezésnél 2015 végétől pozitívabb helyzet alakulhat ki, de ha nincs kedvező üzleti környezet - márpedig egyelőre nem úgy tűnik, hogy lesz - , akkor nem lehet a beruházások számának növekedésével számolni. Az nhp-val ezen javítani nem lehet - vélte Vértes -, hiszen az eddigi számok szerint sem hozott növekedést az üzleti beruházásokban, csak az esést sikerült megállítania, így ez a jövőben sem várható.

A hitelezési folyamatok nem abba az irányba mutatnak, hogy nagyon nőnének a beruházások - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Tavaly ugyanakkor volt egy emelkedés, ám ez főképp az uniós pénzeknek volt köszönhető. A beruházások növekedési üteme így várhatóan csökkenni fog, ám ezzel párhuzamosan érdemes megjegyezni, hogy a feldolgozóipar igen jelentős pluszt tudott felmutatni - mondta Suppan. A kérdés azonban a többi szféra, hiszen például az ingatlan és a lakáspiac továbbra is szinte a mélypontján van. Nógrád megyében például 18 lakás épült az elmúlt időszakban, ami a nullával egyenlő - mondta a Takarékbank vezető elemzője.

A beruházási helyzet alakulásából jól látszik, hogy a hitelkínálat javulóban van, azonban a kereseti oldal erősítését nem látni - mondta Chikán Attila. Nem látszanak tehát azok a bizalmi elemek, amelyeknek köszönhetően növekedni tudna a beruházások száma. Nem segít az adóterhek növekedése, ahogy az sem, hogy az tele van véletlenszerű elemekkel, aminek következtében nehezebb hosszú távra tervezni.

Nem sikerült túl jól a helyezkedés

Az exportlehetőségeinket visszafogja az ukrán válság, ami okozhat egy kisebb kiesést - vélte Suppan, aki elmondta, hogy az ukrán és orosz piac nagyjából 5,5 százalékos részesedéssel bír az exportunkból. Az igazi problémát a közvetett következmények jelentik, például romlott a német ifo-index, márpedig mivel az a fő exportpiacunk, ezért ez nagy hatással lehet a magyar eredményekre is. Ugyanakkor Suppan szerint a német pesszimizmus túlzó, hiszen például az USA gazdasági eredménye továbbra is jó, ami jó lehetőségeket nyújt a német cégeknek is. A legnagyobb kockázatnak a lengyel gazdaság van kitéve az ukrán válság miatt, ám azt látjuk, hogy az szépen nő továbbra is.

Vértes szerint az energiaárak csökkenésének nagyobb pozitív hatása volt, mint amekkora negatívval jártak az Oroszországgal szembeni szankciók. Nem az az igazi probléma, hogy a közvetlen hatások pozitívak vagy negatívak, hanem az, hogy az országunk szomszédságában egy háborús tűzfészek van, ami globális fenyegetést jelent. Politikailag ez nehezen megoldható probléma, ami hosszú távon mérgezni fogja a globális légkört. Ebben pedig fontos kérdés, hogy Magyarország hogyan helyezkedik el, márpedig eddig ez a helyezkedés nem sikerült túl jól -vélekedett Vértes.

Vannak olyan ágazatok Magyarországon, amit jelentősen érint a válság, például néhány gyógyszergyártó, de vannak olyanok is, akiket kevésbé - hangsúlyozta Chikán, aki szerint az ország egészét nézve egyelőre nem túl súlyosak a következmények. Nagyon békés politikai feltételrendszerben lehet csak prognózisokat gyártani, Magyarország a legsebezhetőbb a versenyképesség szempontjából, így ha a világgazdaság kapna még egy sokkot, az nagy hatással lehetne ránk.