Tavaly novemberben csak a tranzakciókat figyelembe véve mind a háztartások, mind a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, betéteik állománya pedig tovább csökkent – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

A hitelcél szerinti megoszlásban kezdünk visszaállni a „normális” kerékvágásba: a hó végi állomány legnagyobb részét (51,8 százalék) a lakáshitelek tették ki, ezt követte a sorban az áruhitel 22,7 százalékkal, majd a személyi kölcsön 14 százalékos aránnyal. A rangsor a következőképp folytatódik:

  • szabad felhasználású jelzáloghitelek (7,7 százalék),
  • folyószámlahitel (2,7 százalék),
  • gépjárműkölcsönök (0,9 százalék).

Havi tranzakciók tekintetében összesítve 44,8 milliárd forintos növekedés volt 2023 novemberében. A lakáskölcsönök, áruhitelek és személyi kölcsönök emelkedtek, míg a folyószámla-, a gépjármű-, és a szabad felhasználású jelzáloghitelek tranzakciói összesítve negatívak voltak, így csökkentették a teljes értéket.

Szezonális igazítással egyébként 35,8 milliárd forintos, míg a kiigazítás nélkül 30,4 milliárd forintos növekedést mutatnak az adatok a háztartások tranzakcióinál. Tavaly novemberben a forinthitelek állománya 31,9 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleké 1,5 milliárd forinttal csökkent. A deviza alapú kölcsönök esetén egyébként már egy csökkenő trend mutatkozik a hazai pénzügyi szektorban, legalábbis a lakosság részéről egész biztos.

A lakáshitelek megugrását a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) megváltoztatása előtti boom okozhatta, az áru,- és gépjárműhiteleknél pedig a karácsony előtti szezon pörgethette fel, sokan ugyanis már novemberben megkezdték az ajándékvásárlást.

A decemberi adat rekordot is hozhat

Az igazi növekedés azonban majd a decemberi adatokban mutatkozhat, a korábbi évek statisztikáiban is azt láthatjuk, hogy karácsony környékén többen folyamodnak hitelhez, mint az év többi időszakában. Ez az adat azonban csak a jövő hónapban lesz elérhető, akkora összesíti a jegybank a hitelintézetek adatszolgáltatásait.

Idén pedig feltételezhetően még nagyobb lesz a kiugrás az év végi adatokban Az átlag magyarnak azonban sajnos még a tavalyi évhez képest is vágni kellett a karácsonyi költésekből, hiszen a többség jövedelme egyszerűen nem emelkedett olyan mértékben, mint amennyire az árak megnőttek. Sokaknak még hitelt is kell felvenniük, hogy finanszírozni tudják az ünnepi időszak okozta extra kiadásokat. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni, ha fogyasztási hitel felvételét tervezi.

Nagy a betétkivonás

A háztartások betétállományában a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 39,6 milliárd forinttal csökkent az állomány, míg szezonális igazítás nélkül 127,6 milliárdos növekedés látszik az adatokban. Igazítás nélkül a forintbetéteknél 73,9 milliárd forintos plusz, míg a devizáknál 53,7 milliárd forintos nettó betételhelyezés volt megfigyelhető novemberben. Ez azt jelenti, hogy a legfrissebb adatok alapján a magyar lakosság 58 százaléka tartja forintban a bankbetéteit, a többiek valamilyen külföldi devizában tárolják a pénzüket. Ez érdekes adat annak tudatában, hogy a hitelfelvételeknél meg sem közelíti ezt az arányt a forint-deviza közötti volumen.

A nem pénzügyi vállalatok betéteinél az átértékelődést és az egyéb volumenváltozások hatását figyelmen kívül hagyva szintén csökkenés látható az adatokban, ha alkalmazzuk a szezonális kiigazítást, ekkor 26,8 milliárd forintos csökkenést mutatnak a számok, míg enélkül 115,9 milliárd forintos növekedést. A vállalatok csaknem 116 milliárd forintnyi betétet tartottak a pénzintézetekben november végén, ennek több mint 70 százalékát ráadásul forintban.