A Magyar Közlönyben megjelent határozat a határon túli gazdaságfejlesztési és nemzetpolitikai célok hatékony megvalósításával indokolja az alapítvány kistafírozását. A 600 millió forint alapítói vagyont a bejegyzéskor, míg a 6 milliárdos adományt ez év végéig kapja meg a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány.

Ugyan ebben a határozatban a kormány visszavonta azt a szeptember végi határozatát, amelyben a MANEVI Zrt. alaptőkéjét megemelte 5 milliárd forinttal, illetve ekkor juttatott a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak 600 millió forintot. Erről beszámolva a Napi.hu megírta, hogy a Manevi Zrt. tulajdonosa a magyar állam, de nevében a tulajdonosi jogokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja. (A Céginfo.hu adatai szerint a cég saját tőkéje tavaly év végén 10,3 milliárd forint volt, a múlt évet nulla árbevétel mellett 211 millió forint veszteséggel zárta.)

Az Atlatszo.hu információja szerint a Manevi Zrt. 2017 decemberében megvette a román Dacia SA nevű céget, és azon keresztül a Szatmárnémetiben található Pannónia Szállót. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, a Manevi üzleti titokra hivatkozva nem adta ki az adásvételi szerződést. A szálloda könyv szerinti értéke 1,2 milliárd forint volt. Az örökségmegőrző alapítvány tulajdonába kerül a Manevi Zrt. mellett a Comitatus-Energia Zrt. is.

Az alapítvány létrehozásáról szóló, júliusban elfogadott törvény szerint az alapítvány célja, "a közép európai régió egyes műemléki vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti értékkel rendelkező és magyar vonatkozásban történelmi, kulturális, művészeti gyökerei, múltja, hagyománya, öröksége szempontjából jelentőséggel bíró épületek, építmények megőrzése, fenntartása".

Az állami Comitatus-Energia Zrt. már elkezdte a bevásárlást, lapinformáció szerint Szlovéniában, Lendván hárommilliárd forintért megvette a Terme turisztikai komplexumot (szállodát, kempinget, apartmanfalut) tavaly. E mellett épül - az Átlátszó korábbi híre szerint - a lendvai fociakadémia, amit a magyar állam 1,3 milliárd forinttal támogat.

Karácsony előtt a Manevi Zrt. közbeszerzést írt ki a Romániában lévő máramarosszigeti Korona Szálló felújításának a tervezésére.