Egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei általános iskolában szeptember 7-től kezdődően hányással, hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeztek az alsó tagozatok tanulóknál – derült ki Nemzeti Népegészségügyi-és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi-és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb jelentéséből.

A 151 tanulóból a jelentés megírásáig 48 diáknál jelentkeztek a fertőzés tünetei. Kórházi ápolásra egy esetben volt szükség.

A járványügyi és a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. A Jász-Nagykun Vármegyei Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának munkatársai az érintett főző és tálalókonyhán helyszíni vizsgálatot végeztek, amelynek eredménye még nem ismert – adta hírül az Eduline.

Idén szeptemberben is a korábbi években megszokott vírusok által okozott fertőzések – rhinovírus, náthavírus, adenovírus – terjednek az iskolákban, óvodákban. Feltehetően ebbe sorba illeszkedik be a későbbiekben a koronavírus is

– mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke, aki szerint a tesztelt gyerekek között előfordult koronavírusos is:

„Minden vírusos, beteg gyereknek otthon kell maradnia néhány napra, amíg meggyógyul, kettő tünetmentes nap után pedig már mehet közösségbe" – tette hozzá a szakember. 

 

Eris és Pirola már ijesztget, a karanténfáradtság meg velünk maradt

Nem csak hazánkban, hanem a környező országokban is egyre terjed az újabb, agresszív omikronmutáns, az Eris, amely már halálos áldozatokat is követelt például a horvátoknál. Európában mindenütt számítanak a covidfertőzések további terjedésére az ősszel, amelynek kapcsán az óvintézkedésekről is beszélnek. Bővebben --->