Szeptember 11-17 között Magyarországon három tömeges, közösségi gyomor és bélrendszert érintő járványt jelentettek - ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ 37. heti járványadataiból.

Egy héttel korábban két járványról kapott bejelentést a hatóság, arról itt írtunk>>>>>>>

Az egyiket egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei általános iskolából jelentették, ahol 48 tanuló betegedett meg. A járványügyi és a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. A másikat Borsod-Abaúj-Zemplénből, ahol egy vállalati  rendezvényen 73 dolgozó betegedett meg gyomor-és bélpanaszokkal. Kórházi ápolásra senki sem szorult. A rendezvényt egy sportpálya területén tartották, az ebédet egy helyi étterem szállította, az ételt svédasztalos rendszerben szolgálták fel.

A következő 2-21 órában kezdődtek a megbetegedések, a vezető tünetek a hasmenés, hasi görcs voltak, néhány betegnél hányinger, hányás is jelentkezett, a legtöbb esetben azok között, akik marhapörköltet fogyasztottak. A tünetek általában fél-egy nap alatt megszűntek. A betegektől származó székletminták feldolgozása folyamatban. 

A harmadik esetet egy Zala vármegyei szállodából jelentették, ahol mind a vendégeknél, mind a dolgozóknál jelentkeztek bélrendszeri panaszok. Összesen 85 vendég és 24 dolgozó betegedett meg. A tünetek hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz, ízületi fájdalom, hidegrázás voltak. A betegség lefolyása gyors volt, a hányás hasmenéses tünetek jellemzően 1-2 nap alatt megszűntek.

A 37. héten két hazai eredetű nyugat-nílusi lázast is diagnosztizáltak. A megbetegedéseket Baranya és Hajdú-Bihar vármegyéből jelentették. Így már összesen 27-re nőtt azoknak a száma, akik Magyarországon elkapták a vírust.