Jelentősen emelkedett egy év alatt a citrusfélék ára, noha összességében a legtöbb gyümölcs azon ritka élelmiszerek közé tartozik, amelyet nem érintett a világszerte jellemző infláció.

A citrom, a narancs, a lime és a mandarin szezonja az ősz legvégétől kora tavaszig tart az északi féltekén, mivel a téli hónapokban kapható a spanyol, az olasz, és a görög gyümölcs. A 2022/2023-as szezonban az európai árak várhatóan emelkednek az idény végéig, noha ilyenkor lentebb megy a citrusfélék ára.

A legtöbb gyümölcs sorsát megpecsételte a nyári aszály

Az európai és észak-afrikai ültetvényekről jelentősen, régiótól függően 10-35 százalékkal kevesebb citromot, narancsot és mandarint tudnak szedni idén a termesztők a tavalyihoz képest.

A jelentős csökkenés oka a példátlan tavaly nyári szárazág, amely sokat ártott az ültetvényeknek.

Az Európai Unióban egyedül Görögországban jeleztek előre az előző szezonnál jobb termést, míg Olaszországban a 2021/2022-es szezon mennyiségére lehet számítani a koratavaszig tartó szezonban. Jelentős ugyanakkor a veszteség az EU citrusnagyhatalma, Spanyolország ültetvényein. A megtermett mennyiség akár 10-15 százalékkal is elmaradhat a tavalyitól, s igaz ez a citromra, a narancsra és a mandarinra is.

Észak-Afrikában és Törökországban még súlyosabbak a veszteségek: a legfőbb, Európába is szállított citrusfélékből több mint 30 százalékkal terem kevesebb, mint tavaly – derül ki a citrusfélék világszervezete, a World Citrus Organisation becsléséből.

Az árak is mutatják mekkora a baj

A fogyasztói árakon is észrevehető a pocsék szezon okozta szűkösebb kínálat. Spanyolországban

  • a citrom ára 37 százalékkal,
  • a narancs ára 17 százalékkal,
  • a mandarin ára pedig 34 százalékkal emelkedett.

Az ágazatot képviselő világszervezet adatai szerint a kereslet világszerte élénkül a citrusfélék iránt, egyre népszerűbbek ezek a gyümölcsök. A kínálat ráadásul a tengerentúlon és az északi félteke más termővidékein is visszaesett.

Itthon a citrom az árrekorder

Magyarországon az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint nagyjából a nemzetközi tendencia szerint alakultak az árak január elején. Jelenleg itthon a Törökországból és a Görögországból behozott citrusfélék dominálnak.

Itthon érdemben, 17 százalékkal visszaesett a narancs behozatala, ugyanakkor a három legfőbb citrusféle közül még mindig ennek a gyümölcsnek az importja a legnagyobb, évi 14,8 ezer tonna. Január első két hetében

a narancs átlagára 17 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A téli hónapokban a fogyasztói árak ugyanakkor hétről hétre csökkennek,

jelenleg kilogrammonként átlagosan 440 forint a görög narancs 700 forint pedig a spanyol.

A citrom ára év elején csökkenni szokott, ám a gyümölcs most drágább idehaza, mint tavaly év végén
A citrom ára év elején csökkenni szokott, ám a gyümölcs most drágább idehaza, mint tavaly év végén

Enyhén, 3 százalékkal nőtt a citrom behozatala, az éves mennyiség 13,3 ezer tonna.

A citrom ára sokkal nagyobbat emelkedett egy év alatt: most 660-750 forint közötti kilós áron szerezhető be a gyümölcs, egy év alatt 35 százalékkal nőtt a fogyasztói ár.

Jelenleg a spanyol és a török fajtákból lehet kapni, előbbi ára – eltérően egy átlagos szezontól – az elmúlt hetekben drágább lett, 10 százalékkal kell többet fizetni január közepén a december végi árakhoz képest.

Brutálisan megdrágult a lime: 60 százalékkal emelkedett az ára egy év alatt.

A tavalyi év utolsó időszakához képest is 30 százalékos áremelkedés tapasztalható a fogyasztói árakban, így a gyümölcs most közel 1500 forintos kilós áron kapható.

A mandarinfélék behozatala nem változott, 4200 tonna évente. Jelentősen elmarad a narancs és a citrom importmennyiségétől. A mandarin ára 2022 első tíz hónapjában éves alapon 17 százalékkal drágult, jelenleg nincs jelen a kínálatban.

A kisebb, mag nélküli klementin ára január első heteiben 7 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában mértet, átlagosan kilónként 680 forintért kapható.

A kelementin mérsékeltebb áremelkedésének az oka, hogy a tavalyi évben – 2021-hez képest – 56 százalékkal drágult.