vezérigazgatók csaknem 40 százaléka úgy véli, hogy vállalata egy évtized múlva nem lesz gazdaságilag életképes, ha a jelenlegi úton halad tovább.

A PwC MTI-hez eljuttatott összefoglalója szerint

  • Franciaország,
  • Németország,
  • Egyesült Királyság

vezető üzletemberei a globális növekedéshez képest kevésbé optimisták saját országuk növekedését illetően, ellentétben például az Egyesült Államok, Brazília, India és Kína cégvezetőivel.

A vezérigazgatók 60 százaléka azt állítja, hogy a következő tizenkét hónapban nem tervezi a munkaerő létszámának csökkentését. A túlnyomó többség - 80 százalék - pedig azt jelezte, hogy a tehetségek megtartása és a munkaerő elvándorlásának mérséklése érdekében nem tervezi az alkalmazottak javadalmazásának csökkentését sem.

Rövid távon, a következő 12 hónapban, de a következő öt évben is 40 százalék szerint az infláció, 31 százalékuk véleménye szerint pedig a makrogazdasági volatilitás vezeti a kockázati tényezők listáját. A vezérigazgatók a következő tíz évben több közvetlen kihívást is látnak a saját iparáguk jövedelmezőségét illetően. A megkérdezett vezetők több mint fele - 56 százalék - úgy véli, hogy a változó fogyasztói preferenciák hatással lesznek a nyereségességre, csakúgy, mint a szabályozás változásai (53 százalék), a munkaerő/szakképzettség hiánya (52 százalék) és a technológiai zavarok (49 százalék).

A vezérigazgatók több mint fele - 52 százalék - számolt be a működési költségek mérsékléséről, majdnem ugyanennyien - 51 százalék - az árak emeléséről, 48 százalékuk pedig a termék- és szolgáltatáskínálat diverzifikálásáról.