Fizetni régóta nem lehet velük, a héten pedig végleg elbúcsúzik az Ady-portrés lila ötszázas és a Bartók-portrés zöld ezres. Augusztus 31-én lejár ugyanis a visszaváltásukra megadott utolsó határidő.

Mi a teendő?

Akiknél még van Ady-ötszázas vagy Bartók-ezres, azok személyesen pénteken 12 óráig vihetik meg a Magyar Nemzeti Bank lakossági pénztárába, amely Budapest, V. kerület Kiss Ernő u. 1. számban található. (A Magyar Nemzeti Bank épületének - szemből nézve - jobb hátsó sarkánál.)

A másik megoldás, hogy postán adják fel a meglévő bankjegyeket: ebben az esetben csak a 2019. augusztus 31-i  vagy korábbi feladási dátummal rendelkező küldeményekben érkező bankókat váltja vissza az MNB.

Egy korszak lezárul

Ezzel lezárul a magyar bankjegytörténet egyik korszaka. Egyrészt azért, mert vasárnaptól már értéktelenek lesznek a szóban forgók bankjegyek. Másrészt azért, mert mert ezek voltak az utolsó bankjegyek, amelyeken nem csak király, fejedelem vagy egyéb politikus szerepelt, hanem művész is.

Tavaly még jelentős értékben volt a lakosságnál Ady-ötszázas és Bartók-ezres. A jegybank tavaly decemberben a Napi.hu szerkesztőségi blogjával, a Bukszával közölte: a lila ötszázasból 3 millió, a zöld ezresből 3,1 millió nem érkezett vissza a jegybankba. Azaz elméletileg 4,6 milliárd forintról volt szó. Ez az összeg azonban alacsonyabb is lehet, a jegybanknak ugyanis a megsemmisült, elveszett bankjegyekről nincs konkrét adata. Feltehetően tavaly óta - a most lejáró határidő miatt - csökkent a kint lévő bankjegyek száma.