Februárban is a magyarországi infláció lett a legmagasabb egész Európában, a második helyen szereplő országot is közel 6 százalékponttal verjük, az uniós átlagnál pedig 2,5-ször magasabb a magyar érték – derül ki az Eurostat adataiból.

Az Európai Unió éves inflációja 2023 februárjában 9,9 százalék volt, szemben a januári 10 százalékkal. Az eurózónáé ennél alacsonyabb: 8,5 februárban 8,6 volt januárban.

Az adatokat értékelve a portfolio.hu arról is, hogy az élelmiszerek drágultak a legnagyobb mértékben az unióban is: 15 százalékkal a dohánnyal és az alkohollal együtt.

Az élelmiszerek itthon több mint 40 százalékkal drágultak.

A legalacsonyabb éves rátát Luxemburgban (4,8 százalék), Belgiumban (5,4 százalék) és Spanyolországban (6 százalék ) regisztrálták. A legmagasabb éves arányt Magyarországon (25,8 százalék), Lettországban (20,1 százalék) és Csehországban (18,4 százalék) regisztrálták.

Az előző hónaphoz képest itthon és az EU-ban is 0,8 százalékkal nőttek az árak.

Kép: Eurostat

A magyar infláció 2022 novemberében lett a legmagasabb Európában és azóta tartja ezt a nem túl előkelő pozícióját.

Orbán Viktor: egyszámjegyű infláció a célunk

miniszterelnök szerint a 2023-as költségvetés nem bír el járulékcsökkentést. A kormány fontos céljának tekinti, hogy decemberre egyszámjegyű legyen az infláció. Bővebben>>>

fogyasztói árak növekedése közben itthon és az unióban is lassul.

A KSH kissé alábecsülte a hazai inflációt

Uniós szinten gond az élelmiszerárak gyors növekedése: Lengyelországban a februári éves szintű fogyasztói áremelkedés 18,4 százalékra gyorsult, a franciáknál ez a szám 6,3 százalék, Spanyolországban pedig 6 százalék.

Magyarországon az előző héten jöttek ki a KSH adatai, a hivatal szerint a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit az év második hónapjában. Az eurózóna éves inflációs rátája februárban 8,5 százalék volt. Bővebben>>>