Újabb fázisába lép Magyarország ellen a jogállamisági eljárás, miután a magyar hatóságok nem tudtak megfelelő választ adni az Európia Unió korrupciós aggályaira – mondta az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke.

A Bizottság vezetője szerint az EB a jogállam sérelmei miatt aggódik Lengyelországban és Magyarországon. Az előbbi esetében az igazságszolgáltatás függetlensége, a magyar esetben a korrupció miatt aggódik a testület, amire felhívta a magyar kormány figyelmét, és eddig erre nem kapott megnyugtató választ.

Az eljárás eredményeként jelen állás szerint a magyar állam tetemes mennyiségű fejlesztési forrásoktól és hitelektől eshet el.

A forint egyből jelentős gyengülésbe ment át, 376-os szinteket közelít az euróval szemben.

A mechanizmust olyan esetekben alkalmazhatják, amikor nagy esély van arra, hogy egy tagállam a jogállamiság megsértésére használja fel az uniós pénzeket. Miután az Európai Bíróság februárban elutasította Magyarország és Lengyelország jogállamisági mechanizmus elleni panaszát, az Európai Bizottság eljárást indíthat a tagállamok ellen, amiről von der Leyen bejelntése szerint megszületett a döntés.

Az EP már a bírósági ítélet megszületése után egyből a magyar állam súlyos büntetését követelte a Bizottságtól, amire a testület akkor még nem lépett.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Európai Unió Bírósága lényegében azt jelentette, hogy nem tagadhatja meg az EU az eddig visszatartott források átutalását, mivel a bírósági ítélet indoklásában csak konkrét ügyekben teszi lehetővé a jogbiztonsági szempontok érvényesítését, miközben eddig csak általános vádak érték a magyar kormányt.

Ursula von der Leyen a Bizottság elmúlt éveiről és aktuális terveiről válaszolt az EP képviselőinek.

Itt többek között elmondta, hogy a közép-európia országok és lakóik kitűnő példát mutatnak abban, ahogy fogadják az ukrán menekülteket. - Minden támogatásunkat megkapják, 17 milliárd euróval áll mögöttük az EU. Ezen a kereten belül 3,4 milliárd azonnal felhasználható, a sürgősség okán ezeket a költéseket elég utólag igazolni.

A lengyel kormány szintén nem teljesítette a Bizottság elvárásait, amivel visszaállítaná a bíróságok függetlenségét, de közeledik hozzá. Lengyelország jelenleg büntetést is fizet a konkrét lépések elhalasztása miatt, amelyeket az Európai Unió bírósága kötelezővé tett ítéletében.

Április 9-én von der Leyen Varsóba látogat.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.