Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma Strasbourgban bejelentette, hogy hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítják a kondicionalitás mechanizmust hazánkkal szemben. Szeretnénk emlékeztetni a Bizottságot, hogy az eljárás elindításának vannak feltételei. Szavaznia kell róla a biztosok kollégiumának és kapnia kell hivatalos értesítést erről a magyar kormánynak - írja Varga Judit, aki szerint eddig egyik sem történt meg.

A magyar kormány várja a konkrétumokat tartalmazó hivatalos értesítést. Ha lesz ilyen, arra természetesen válaszolni fogunk - írja a miniszter, aki a vasárnapi parlamenti választás alapján arra a következtetésre jut, hogy a brüsszeli politikájuknak a folytatására is felhatalmazást kaptak.

"Továbbá óva intenénk Brüsszelt attól, hogy felüljön a magyar baloldal hullámvasútjára. Arról a politikáról a magyar emberek markáns véleményt mondtak vasárnap, a Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott, mellyel az emberek a jelenlegi kormányzati politika folytatására adtak mandátumot.

A Bizottság fogadja el a magyar emberek döntését, ne Magyarországot büntessék, mert április 3-án a többség nem Brüsszel kívánalmai szerint szavazott. Továbbra is kiállunk és kitartunk a gyermekvédelmi törvény mellett, melyet a népszavazáson leadott több mint 3 millió egybehangzó álláspont is megerősít" - írta Varga.

Gulyás ugyanazt közölte, amit Varga

Brüsszel hibázik, amikor "ugyanazt a nótát fújja", mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel - közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság elnökének keddi nyilatkozatára reagálva. A miniszter közleményében az Orbán-kormány proaktív problémamegoldása helyett a választókra mutogat: "Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg".

Valójában az Európai Bizottság az uniós forrásokat nem a kormány által gyerekvédelminek nevezett törvény miatt, hanem a pénzek magyarországi felhasználásával kapcsolatos aggályai miatt nem utalja. A testület választ vár a közbeszerzések tisztaságával, a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióellenes intézményrendszerrel és az egyetemek kormányközeli alapítványokba szervezésével kapcsolatos kérdéseire. A pénz jár Magyarországnak, azzal nem akarják megrövidíteni az országot. A kormány valótlan állításaival ellentétben Brüsszel nem akart nemváltoztató műtéteket az óvodákban, és a vasárnapi népszavazáson a 8,2 millió választópolgár fele sem szavazott érvényesen, azaz a többség ebben nem osztja a kormány véleményét - a szerk.