Az elmúlt években számos élelmiszer és kapcsolódó termékcsoport áfáját csökkentette a kormány: a sertéshús (egész, vagy félsertés 2014-től, meghatározott részek, például comb, karaj, tarja 2016-tól), a baromfihús, a tojás, a friss tej (2017-től), a hal, a sertés belsőség (2018-tól), a vendéglátás (két lépésben, 2017-től, majd 2018-tól) kulcsa mind csökkent.
A szakportál a KSH adatait összevetve mutatta meg, hogy miként olvadt el az árcsökkenés, amelyet egyébként a kereskedők többsége a kulcs mérséklését követően átengedett a vásárlóknak - írja a Blokkk.com.
Kapcsolódó
A sertéshús ára példásul 2016 januárjában az egy hónappal korábbihoz képest 15,3 százalékkal csökkent. Idén januárban viszont - 2015 végi bázison - a különbség már csak 3,9 százalék.
A baromfihús ára 2017 januárjában 12,9 százalékkal csökkent 2016 decemberéhez viszonyítva. Most januárban a különbség 11,2 százalék, vagyis a különbség minimális.
A tojás esetében durva változást látni. 2017 januárjában 5,6 százalékos volt a mínusz, most 39,7 százalékkal drágább. Erről itt írtunk részletesen.
Ezek mögött zömmel mezőgazdasági okok állnak, vagyis nem a boltosok mohósága - írja a Blokkk.com, hozzátéve, hogy egyáltalán nem jártunk rosszul. A bolti ár és a feketézés még magasabb lett volna az áfakulcs csökkentése nélkül.
A kép forrása: Shutterstock.
Legolvasottabb
Dührohamot kapott a Tesla-vezér: 120 milliós bírság után az EU teljes megszüntetését követeli
Magyar Péter: Hallom, megérkezett hozzátok a közpénz-milliárdokon utazó vándorcirkusz
Szijjártó nekiment a „nemzetközi pénzvilágnak”, Magyar Péter azonnal visszavágott
Hatalmas delegációt küld Orbán Viktor Moszkvába, Oroszországban is erről beszélnek
A szomszédban már készülnek a teljes összeomlásra
Leteszteltünk 18 szaloncukrot – mutatjuk, melyek idén a legfinomabbak
Alig van beosztva néhány orvos decemberben a Szent Imre Kórházban
Az évtized üzlete volt, ha ilyen autót vett - sok magyar örülhet, hogy bevállalta az egykor lenézett márkát
Már készítik elő a kormányrendeletet: így változik a pedagógusok bére