A szakember elmondta, a szektor forgalma ma a 2006-os szintnek felel meg. A tb támogatott termékek árrése 2005 óta folyamatosan csökken. A gyógyszertárankénti átlagos tb támogatott árréstömeg nagyjából a 2005-ös szinten felel meg. A tb támogatott gyógyszerek dobozszáma stagnál.

Az alelnök kifejtette, a következő években nehezebb lesz fenntartani a gyógyszertárakat, a forgalom várhatóan csökken, becslések szerint 2013-ban és 2014-ben egyaránt körülbelül 3-5 százalékkal. A vaklicitek folyamatosan csökkentik majd a tb termékek forgalmi értékét. Mint kiemelte, a patikában forgalmazható termékek körének további szűkítése várható, ezért a versenyhátrány nő a drogériákkal, hipermarketekkel szemben, ahol nőhet az OTC termékek forgalmazásának szerepe.

A 2013 szeptemberében életbe lépő létszámrendelet nyitvatartás és befogadott receptszám alapján határozza meg a kötelező szaklétszámot. Ez a magasabb bérköltségek miatt újabb terhet jelent majd a gyógyszertáraknak. A működési és fenntartási költségek is emelkednek várhatóan, ugyanakkor a generikus program és a szolgáltatási díj mértéke és jövője pedig kérdéses - tette hozzá.

Mivel a gyógyszertárak jövedelmezősége mindhárom nagy szegmensben - vényköteles és vény nélküli gyógyszerek, egyéb termékek - úgy csökken, hogy ezzel a veszteség határára sodorja a vállalkozásokat, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége olyan javaslatcsomagot fogalmazott meg, amely költségvetési teher nélkül stabilizálhatná a szektor helyzetét - fogalmazott Zlinszky János. Javasolják a szeptembertől hatályos létszámrendelet újragondolását, és a gyógyszertárban forgalmazható egyéb termékek körének bővítését. Szorgalmazzák az OTC termékek forgalmazhatóságának korlátozását is. A teljes gyógyszertári termékportfólió egészségpénztári elszámolhatóságának a megteremtését is hasznosnak tartanák, az egyéb termékekre vonatkozó marketing és reklámszabályok lazításával egyetemben.