Zoltai Anna hangsúlyozta: az élelmiszerek évente több tízezer megbetegedést okoznak, ezek többsége a háztartásokban fordul elő, azok többsége az ételek nem megfelelő kezelésére vezethető vissza. Fontosnak nevezte, hogy az ételek alapanyagát megbízható helyről vásárolják az emberek, nézzék meg a csomagolást, ellenőrizzék a termékek frissességét.
Elmondta: a nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan meg kell mosni.
Az elkészített ételeket nem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, két órát meghaladó, langyos hőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. A hűtőben lehetőleg lefedve, zárható dobozokban tárolják az ételeket, elkülönítve egymástól. Hűtőszekrényben sem biztonságos a kész ételek 2-3 napnál hosszabb tárolása. A biztonságot növeli a szakértő szerint, ha fogyasztás előtt a tárolt ételeket alaposan felhevítik - figyelmeztetett Zoltai Anna.
(képünk illusztráció)
Legolvasottabb
Váratlan bejelentést tettek a meteorológusok a fehér karácsonyról
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni
Vége van: döntést hozott az Európai Unió az orosz energiáról
Bejelentést tett a minisztérium: elmarad az autópálya megnyitása
Karácsony előtt jött a hideg zuhany, több mint száz dolgozót küldenek el
Hamarosan benyújtják a számlát: mindannyian fizetni fogunk
Földönkívüli űrhajó közelít? A Nap felé mutató csóva felkavarta a csillagászokat
Összeomlott az egyik futárszolgálat a karácsonyi rohamban, forrnak az indulatok
Érdekes fordulatok jöhetnek a nyugdíjaknál: erről jobb, ha mindenki tud