Az egrest gyakran használják vegyes lekvárokban, kihasználva nagy pektintartalmát is, ami segít a lekvár megfelelő állagának elérésében (jobban sűrűsödik, nem kell olyan sok ideig főzni).
Hűtőben pár napig eltartható. Ha a házikertbe ültetnénk köszmétebokrot vagy -fácskát (gyakori a mutatósabb törzses változat is), érdemes elgondolkodni a piros fajtákon is vagy pedig a ribiszkeköszméte, más néven rikő, vagy josta ültetésén. A josta eredetileg egy ribiszkeköszméte fajta, de nagyon elterjedt és sokszor általánosságban a ribiszkeköszmétét értik alatta. Ez az egres és a fekete ribiszke hibridje, ami a sima egresnél jellegzetesebb ízű és a betegségeknek jobban ellenáll - írja a hatóság.
Mire kell ügyelni az egres vásárlásakor?
- Mindig megbízható helyen kell vásárolni, nem alkalmi árusoktól!
- Ha tartósítani szeretné valaki a gyümölcsöt, akkor az alapanyagokat mielőbb fel kell dolgozni!
- Ha mégis tárolni kell, akkor az ideális hőmérséklet 10-15 Celsius fok.
- A sérült, romlott termékeken nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.
Legolvasottabb
Visszanyalt a fagyi: újabb devizahiteles nyert pert, megkopasztja a bankot a győztes ügyfél
Ha akarták volna, a magyar drogmilliárdosok simán kifizethették volna a havi nyugdíjakat - mikor jön itt is a háború?
Összeomlás szélén egy kulcságazat: 63 ezer munkahely forog kockán
Komolyan megsérült Fico különgépe, amely Brüsszelbe szállította a szlovák kormányfőt
Vége a jó időknek? Látványosan esik az állampapírok hozama
21 Kutatóközpont: Mindent felforgat a Szőlő utcai ügy
Hihetetlen előrejelzést adtak ki a vírusokról
Csalókat csalt csapdába a nyugdíjas férfi
Megvan a NASA legújabb vezetője, el sem hiszi, honnan jött