Tavaly összesen 167-en pályáztak és 139 esetben kötött szerződést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyertes háziorvossal és fogorvossal letelepedési vagy praxisjog vásárlási pályázat keretében, közölte a Napi.hu megkeresésére az egészségbiztosító. Tavaly decemberben Magyarországon az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai szerint 606 háziorvosi és 223 fogorvosi praxis állt üresen. 

NEAK azt közölte, hogy 2022-ben 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre a tenderekre, de a keretösszeget év közben a duplájára, 2,5 milliárd forintra emelték, melyből végül 2,18 milliárd forint támogatási összeget fizettek ki. Praxisonként az elnyerhető támogatás összege maximum 4 millió forint volt.

Kép: NEAK

A NEAK összegzése szerint

  • 57 háziorvosi,
  • 38 fogorvosi letelepedési,
  • és 44 praxisjog vásárlási pályázatnál kötöttek szerződést.

Ezzel szemben 2021-ben a NEAK akkori adatai szerint 60 nyertest hirdettek a háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására kiírt pályázaton, a fogorvosoknál pedig 29 körzetben hirdettek nyertest a letelepedési pályázat keretében.

A praxisokban az ellátott lakosság számának meg kell haladnia - felnőtt és vegyes körzet esetén az 1200 főt, gyermek körzet esetén pedig a 600 főt. A tavaly decemberben a parlamentben elfogadott egészségügyi törvény módosításában az áll: a jövőben a körzeteket az Országos Kórházi Főigazgatóság jelöli majd ki. Utóbb említett létszámok alatti körzetek esetében viszont megszűnnek a praxisok. Az átalakítás célja az, hogy mindenkinek legyen saját háziorvosa, minél kevesebb olyan körzet legyen, amit helyettesítéssel kell ellátni. 

A tavalyi praxispályázatok esetében a legnépszerűbb megye

  • Pest,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg volt. 

Utóbbi három megye mindegyikében 11-11 szerződést kötött az egészségbiztosító. Budapesten pedig egy tucat praxis kelt el, válaszolta a NEAK. Összességében többnyire háziorvosokokkal szerződtek, a fogorvosok kisebb létszámban nyertek el letelepedési pályázatot.

A NEAK egyébként idén januárban is meghirdette mindkét esetben a praxispályázatokat, 2023-ban is 1,25 milliárd forint keretösszeggel indulnak a tenderek.