A Liaoning tartománybeli Senjangban működő First Hospital of China Medical University szakemberei úgynevezett eset-kontroll vizsgálatot végeztek három helyi kórházban a 2009 júniusa és 2011 novembere közötti időszakra fókuszálva - írta az MTI híre nyomán a greenfo.
Az Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban publikált tanulmány 833, kolorektális rákkal küzdő páciens, valamint a kontrollcsoportot alkotó, 833 egészséges önkéntes bevonásával készült. Az alanyoktól élelmiszerfogyasztási kérdőívek, valamint személyes interjúk révén nyertek demográfiai és táplálkozási adatokat.
Az eredmények szerint azoknál, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak hagymaféléket, 79 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki vastag- és végbélrák, mint azoknál, akik a legkevesebbet ették a hagymákból. A kutatók szerint minél nagyobb a bevitel, annál nagyobb a védettség a kolorektális rákkal szemben.
A fokhagymafogyasztás és a rákkockázat közötti összefüggés ugyanakkor nem volt jelentős a disztális részen kialakuló bélrák esetében.
A tanulmány szerint a jótékony hatás akkor figyelhető meg, ha valaki évente nagyjából 16 kilogrammnyi vagy naponta 50 grammnyi hagymafélét eszik meg. A kutatók rámutattak, hogy az elkészítési mód is befolyásolhatja a hagymák tápanyagértékét. A friss fokhagyma összezúzásával megmaradnak, a hagymák felforralásával azonban részben odavesznek a hasznos tápanyagok.
Legolvasottabb
Csendben lekapcsolnak: mobilok ezrei válnak használhatatlanná
Eltörölnék a Brexitet a munkáspártiak
Friss V4-es adatsor – Csehország már célértéken belül, Magyarország még küzd
Már kimondhatjuk, egyre biztosabb, itt biztosan lesz hó karácsonykor
Remeghetünk 2026 miatt? A kétszámjegyű drágulás éve rúghatja ránk az ajtót jövőre
Megszűnik a Comedy Central és még további kilenc tévécsatorna
Ha ezt meglátja Orbán Viktor! Brüsszel még a karácsonyfát is elvinné a Karmelitából
Végre: óriási mennyiségre szerződhet a Mol a horvát Janaffal
Valósággá tette a Google a sci-fit: csak egy fejhallgató kell, nincs szükség többé nyelvtudásra