A tojás - a krumplival együtt - bekerült az ársapkás termékek közé. Az erről szóló jogszabály szerda este megjelent és csütörtöktől már életbe is lépett. A fő szabály leegyszerűsítve az, hogy a boltoknak a 2022. szeptember 30-ai áron kell adniuk a tojást. A szabályozás azt mondja, 

ha ez nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2022. szeptember hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben az rendelkezésre áll.

A KSH inflációs kosara szerint 10 darab tojás 723 forintba került szeptemberben, ez azonban nem tesz különbségek a tojások között. 

Kép: Nébih

Tojásból ugyanis sokféle van. Méret szerint sorolhatóak különböző kategóriákba:

  • az S-es 53 grammnál könnyebb, 
  • az M-es 53-63 grammos, 
  • az L-es 63-73 grammos, 
  • és XL-es, amely 73 grammnál nehezebb. 

Emellett a tartás sem mindegy. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tojáskisokosa szerint meg kell különböztetni

  • a szabad tartású,
  • az alternatív tartású,
  • a ketreces tartású és
  • az ökológiai tartású (bio)tojásokat.

Az árak nagyon eltérőek a tartástól és a mérettől függően. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a kiskereskedelmi láncokban szeptember 25-én a ketreces M-es tojás 80 forintba, a ketreces L-es pedig 94 forintba került. Az M-es mély almos 91 forint, L-es társa 95 forint volt. Ezek az árak egyébként 14-23 százalékkal haladták meg az egy hónappal korábbi, azaz augusztus végi összegeket. November elején a szóban forgó tojások jóval drágábban szerepeltek a bolti kínálatban, 91-135 forintba kerültek darabonként.

Kilós áron az L-es akár olcsóbb lehet, mint az M-es

Az előbbiek alapján a darabár ugyan fontos mutató, de érdemes a vásárlóknak az árstoppal együtt megnézni a tojásoknál a kilós árat is, amelyet kötelező megadni a polcokon. A Buksza, a Napi.hu szerkesztőségi blogja a szeptember végi AKI-statisztika alapján megbecsülte, mennyi lehet az ársapkás kilós ár. Ebből az is kiderül, hogy bár az L-esek darabra drágábbak, ám a kilós ár alapján olcsóbbak lehetnek. - Feltéve, hogy az adott boltba nem lesz hiány tojásból és lesz választék is. 

Mennyibe kerülhet egy kiló tojás?
TojástípusKilós ár 
Ketreces M-es1270-1509 forint
Ketreces L-es1288-1492 forint
Mély almos M-es1444-1717 forint
Mély almos L-es1301-1508 forint
Forrás: Buksza-számítás, Nébih, Agrárközgazdasági Intézet

Megjegyzés: A táblázatban a legalacsonyabb és legmagasabb ár alapja az adott mérethez tartozó legalacsonyabb és legnagyobb tömeg.