Globálisan egyre elterjedtebbé válnak a tranzakciókat gyorsaságát és az átláthatóságot is elősegítő elektronikus fizetési megoldások. Azonban a hazánkban a készpénzhasználat továbbra is nagy népszerűségnek örvend: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a háztartások nagyrésze a bankbetéti forma mellett készpénzben tartják a megtakarításaikat. 

A készpénz a gazdaság szent tehene: érdekeket sért a kiiktatása

A készpénz továbbra is nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, azonban az elmúlt években egyre többször hallhattunk a készpénzmentes gazdaság elképzeléséről, amellyel arra biztatják az embereket, hogy inkább fektessék be a megtakarításaikat.

A készpénzhasználat alkotmányos védelmét kezdeményezte hétfőn az országházban Toroczkai László. A Mi Hazánk Mozgalom frakcióvezetője azzal a váddal illette az Orbán-kormányt, hogy a magyar emberekkel szemben a bankárok oldalán áll – írja a fintechzone.hu. 

Amiben az osztrák és a magyar jobboldal is egyetért

A radikális jobboldali párt elnöke szerint adatokkal igazolható, hogy az uniós polgárok közül a magyarok költik banki szolgáltatásokra a jövedelmük legnagyobb hányadát. Toroczkai a kormányt tartja felelősnek azért, hogy az elmúlt évben 12 százalékkal nőtt a banki és postai szolgáltatások díja. 

Válaszában a miniszterelnök biztosította a Mi Hazánk elnökét, hogy az Orbán-kormány ellenáll a bankszektor nyomásának és követve a KDNP ezügyben megfogalmazott állásfoglalását megvédi a készpénzhasználat jogát. 

Nemcsak a hazai politikai elit lát veszélyt a digitális fizetési módok térhódításában: Ausztriában a Szabadságpárt évek óta támogatja a készpénzhasználat jogának alkotmányba foglalását. Tavaly az Osztrák Néppárt, illetve Karl Nehammer kancellár is csatlakozott a kezdeményezéshez, de a két párt együtt se tudta elérni az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados parlamenti többséget. 

Az elektronikus fizetés terjedésével számol az MNB


Az MNB tavaly ismertetett, Pénzforgalom 2030 stratégiája szerint az évtized végére a fizetési tranzakciók legalább 60 százaléka elektronikus formában történik majd, de célzott intézkedésekkel a kétharmadot is meghaladhatja ez az arány. Azonban Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója kiemelte:
A magyarok kultúrájában szervesen benne van a készpénz, ezért az MNB-nek nem célja a készpénz megszüntetése.

A jegybank azt szeretné elérni, hogy 2030-ra a társadalom minden tagja számára egyaránt elérhető váljon a készpénzhasználat és az elektronikus fizetés lehetősége.