A készpénz továbbra is nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, a háztartások többségének elsősorban még mindig a bankbetét és a készpénz jelenti a megtakarítást. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hosszú távú adatai szerint a vagyonunk egy stabil hányadát ennek megfelelően továbbra is készpénzben tartjuk.

A money.hu körképe szerint emögött az egyik praktikus ok a likviditás lehet, hiszen amennyiben kötvényben, befektetési jegyben vagy más értékpapírban tartjuk a vagyonunkat, a pénzünkhöz nem tudunk azonnal hozzáférni. A befektetési eszköz visszaváltása pedig egyrészt időbe telhet, másrészt plusz költségekkel is járhat.

Egy másik lehetséges ok a biztonságtudat, a készpénz ugyanis fizikailag birtokolt fizetőeszközként úgy él a köztudatban, hogy azt nem vehetik el egy bankbetéttel vagy befektetési eszközzel szemben.

A koronavírus magyarországi megjelenésének hetében Magyarországon 250 milliárd forint készpénzt vettek fel, ami a készpénzállomány 6,2 százalékos emelkedését jelentette. A járvány lecsengésével pedig a készpénz utáni kereslet is csökkent.

Felmerülhet érvként a készpénz mellett, hogy a bankolás nem olcsó mulatság, hiszen plusz költségekkel járhat a bankszámla nyitása és fenntartása, a bankkártya éves díja, a számlavezetési díj és a tranzakciós díjak. Egy átlagos számlatulajdonos kiadásai bankszámlatípustól függetlenül akár évi 3 és 30 ezer forint között is mozoghatnak, azonban a betéti kamatok jellemzően pótolják a banki költségek okozta veszteségeket.

A készpénzes megtakarításoknak komoly hátránya, hogy magasabb infláció esetén jelentősen romlik a reálértéke. Nemzetgazdasági szinten pedig még az inflációt is ronthatja, ha a megtakarítások nagyobb részét készpénzben tartják az emberek, mivel a központi bankok monetáris politikai eszközöket használnak az infláció kezelésére, a gazdasági növekedés szabályozására és a pénzügyi rendszer stabilizálására. Ha pedig a lakosság nagy része csak készpénzzel rendelkezik, a monetáris politika kevésbé hatékony, hiszen ezek a pénzek nem kamatoznak.

Mindemellett a bankrendszeren kívül tartott készpénz nem áll a pénzintézetek rendelkezésére hitelezésre vagy befektetésre, így ha a megtakarítások jelentős részét készpénzben tartják, az korlátozza a termelő beruházásokhoz rendelkezésre álló tőke mennyiségét, ami akadályozza a gazdasági fejlődést és a munkahelyteremtést.

Az elmúlt években többek között emiatt olvashattunk sokat arról, hogy az állami és pénzügyi vezetők arra biztatják az embereket, készpénz használata helyett inkább fektessék be a megtakarításaikat.

Az MNB adatai szerint Magyarországon a forgalomban lévő készpénz állománya a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 8 százalékát teszi ki, tehát komoly gazdasági növekedést jelentene, ha ez valamilyen módon bekerülne a gazdasági pénzforgalomba.