A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a honlapján ismertette a 2022-es év bruttó átlagkereseteit foglalkozási területekre lebontva.

Majdnem ötödével nőttek az átlagkeresetek

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete megközelítette a 600 ezer forintot. A tavalyi év egészében 18-19 százalékkal nőttek a keresetek az előző évhez képest. Bővebben>>>

Az első három legjobban fizetett szakterület

  1. Légi forgalmi irányítók (1 millió 976 ezer forint bruttó átlagkereset)
  2. Szakorvosok (1,7 millió forint bruttó átlagkereset)
  3. Miniszterek, államtitkárok, törvényhozók (1,6 millió forint bruttó átlagkereset)

Az első helyen a légi forgalmi irányítók állnak, esetükben a bruttó átlagkereset megközelíti kétmillió forintot. A második helyen a szakorvosok állnak 1,7 millió forint bruttó átlagkeresettel, de a miniszterek, az államtitkárok és a törvényhozók sem maradnak el sokkal az1,6 millió forint bruttó átlagkeresettel.

Mi kell ahhoz, hogy valaki légi forgalmi irányítóvá váljon?

Légi forgalmi irányítókat a HungaroControl Zrt. képez ki itthon. Az állás betöltéséhez a következők a feltételek a cég tájékoztatása szerint:

  • a pályázó európai uniós állampolgár,
  • anyanyelvi szinten beszéli a magyar nyelvet,
  • államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű bizonyítvánnyal rendelkezik,
  • minimum középfokú iskolai végzettsége van,
  • betöltötte 20. életévét
  • és büntetlen előéletű.

Felmérik a jelentkezők kognitív képességeit, mivel az állás betöltéséhez kiváló figyelemmegosztási készséggel, erős rövid távú memóriával és térbeli orientációs készséggel kell rendelkezni.

A HungaroControl képzése 24 hónapig tart, ami mellett akár dolgozni is lehet, bár a vállalat ezt nem tanácsolja a jelentkezőknek. A légi forgalmi irányítók 12 órás műszakokban dolgoznak, és ha nem akarják visszafizetni a képzés költségét, legalább tíz évig kell dolgozniuk a szakmában.