A Démász közleménye szerint a viharban megsérült egy, az országos gerinchálózathoz kapcsolódó optikai internetkábel is, emiatt a Démász call centerében átmenetileg nem tudnak hibabejelentéseket fogadni.

Hangsúlyozták, rendszereikben látják a hibahelyeket, szerelőik hamarosan mindenhová eljutnak.

A kialakult helyzet miatt minden régióban megkettőzték a készenlétet, míg Kecskeméten jelenleg négyszeres kapacitással dolgoznak szerelőik - jelezték.

Vasárnap délutánig 550 káreseményhez riasztották a tűzoltókat. A legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett; a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg a szél, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat.

Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák. Sok riasztás érkezett Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Alattyánban például nagyfeszültségű vezeték szakadt el.

A katasztrófavédelem közölte: az érintett területeken folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.