A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 697 milliárd forint volt a második negyedévében, ami a negyedéves GDP 3,8 százalékát tette ki szemben az előző negyedévi 11,4 százalékkal és az egy évvel korábbi 1,6 százalékkal – jelentette pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A június végén zárult egy évben 6032 milliárd forint volt a finanszírozási igény, a GDP 8,6 százaléka, az Eximbank egyenlegét is figyelembe véve 5895 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 8,4 százalékának felel meg.  A GDP 3,9 százalékára belőtt hiánycél tartása szinte elképzelhetetlen ilyen számok tükrében.

Közel 53 ezer milliárd forintra nőtt az államadósság

Az államháztartás névértéken számított, konszolidált bruttó adóssága 50 242 milliárd forintot, a GDP 71,5 százalékát érte el június végén. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága 52 727 milliárd forint, a GDP 75,0 százaléka volt, 0,1 százalékponttal magasabb az előző negyedévivel és 1,6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Lapunk múlt héten írt arról, hogy gigantikus összeg hiányzik az állami költségvetésből, és csak halmozzuk az államháztartási hiányt. 2940 milliárd forintos hiánnyal zárt a központi költségvetés július végén. Egy hónap alatt csak júliusban a központi alrendszer 44,3 milliárd forint hiányt halmozott fel. A növekvő hiányt az államháztartásban a Pénzügyminisztérium a rendkívüli kiadásokkal indokolta.