Februárban lépett életbe az alkoholtilalom törvénye, amelynek érvényesítésére a vámtisztviselők szombaton kaptak utasítást. Keresztény politikusok azonban Irakban megpróbálják hatályon kívül helyezni az alkohol behozatalát és árusítását tiltó törvényt – írja a BBC.

Az iraki parlamentben öt képviselői hellyel rendelkező csoport pert indított, mondván, hogy a törvény nem demokratikus.

A nyilvános alkoholfogyasztás nem megengedett a túlnyomórészt muszlim vallású Irakban, de italboltokban vagy engedélyezett bárokban lehet alkoholt vásárolni. 

Hét évvel később lépett hatályba a törvény

Az eredetileg 2016-ban elfogadott törvény megszegése akár 25 millió iraki dinár (kb. hatmillió forint) bírságot is jelenthet. Tilos az alkohol eladása, behozatala vagy előállítása, ami csak a múlt hónapban, hét évvel az elfogadása után vált hivatalossá, miután megjelent a hivatalos közlönyben.

Egyelőre nem világos, hogy a törvényt mennyire szigorúan lehet majd betartani, és hogy az ország szövetségi legfelsőbb bírósága vissza fogja-e vonni.

A bírósághoz benyújtott fellebbezésükben a Babylon Mozgalom tagjai kitartottak amellett, hogy a jogszabály alkotmányellenes, mert figyelmen kívül hagyja a kisebbségek jogait és korlátozza a szabadságot.

Hozzátették, hogy a törvény ellentmond egy kormányrendeletnek, amelyet kevesebb mint egy héttel a közlöny február 20-i megjelenése előtt fogadtak el, és amely a következő négy évre 200 százalékos vámot vet ki minden importált alkoholos italra.

A feketepiacra terelődhet az alkohol

Sarmad Abbas, az iraki fővárosban, Bagdadban élő ingatlanügynök szerint a tilalom csupán a feketepiacra tereli az alkoholeladásokat. 

A muszlim tanítások valóban tiltják az alkoholfogyasztást, de ezek olyan személyes szabadságjogok, amelyek gyakorlását nem lehet megtiltani a polgároknak

– vélekedett a helyi lakos.

A törvényjavaslatot eredetileg Mahmúd al-Haszan, az akkori bíró és az iraki Jogállam Koalíció törvényhozója terjesztette elő. Azt mondta, hogy az összhangban van Irak 2005-ös alkotmányának 2. cikkelyével, amely tilt minden olyan jogszabályt, amely ellentétes az iszlámmal.