A beruházásról meg nem nevezett forrásai alapján a dél-koreai Csoszun Ilbo ír a G7 szerint. A lap emlékeztet rá, hogy az országban a vállalat már két akkumulátorgyárral rendelkezik, ahonnan több európai autógyártót szolgál ki. Bár erre nem tér ki, de természetesen a gödi üzemről van szó, amelyet idehaza egy gyárként szoktunk kezelni, de valóban több ütemben valósult meg, így egy újabb részét lehet akár harmadik üzemnek is minősíteni.

Ráadásul a dolgot bonyolítja, hogy a beruházás második szakasza két fázisban valósul meg, és ezt is csak onnan tudjuk, hogy az Európai Bizottság 2019 óta vizsgálja a beruházás magyar állami támogatásának indokoltságát. Ezzel kapcsolatban 2021. júniusi az utolsó hír, miszerint a bizottság kiterjesztette a vizsgálatot a benyújtott új magyar adatok alapján.

A Samsung alig kommunikál az üzemmel kapcsolatban, mindenesetre feltételezhető, hogy a mostani hírben szereplő harmadik gyár – avagy üzemegység – nem szerepelt korábban az uniós vizsgálathoz benyújtott adatokban. A Csoszun Ilbo iparági szakértőkre hivatkozva úgy becsüli, hogy a beruházás legalább ezer milliárd koreai vonba kerül, ami mintegy 300 milliárd forint.