A nemzeti adóhatóságok megosztják egymással adataikat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is befutnak az információk a Magyarországon élők más országban szerzett, de Magyarországon adóköteles jövedelméről – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

Ha valaki külföldön dolgozik, utána kell járnia annak, hogy jövedelme után melyik államban kell megfizetnie a közterheket.

A külföldi adóhatóságok az adatküldés mellett külön jelzik a NAV-nak, ha Magyarországon adózó jövedelem szerepel adatbázisukban.

Fizettünk a NAV-nak, mint a köles: jóval magasabb összeget adóztunk, mint egy éve

Jóval több adót szedett be a NAV 2022-ben, mint egy évvel korábban, de az előirányzottnál is magasabb volt az összeg, ami köszönhető a béremeléseknek és a drasztikus mértékű inflációnak, ami a fogyasztás árát is megdobta, ráadásul az extraprofitadók is rátettek egy lapáttal. Bővebben>>>

Egy kettős állampolgár esete

Példaként említik egy szerb-magyar kettős állampolgár esetét, aki egy német anyavállalat dubai cégétől kapott jövedelmet Kínában végzett munkájáért, a 150 ezer eurós fizetést az illető szerbiai bankszámlájára utalták.

A NAV ellenőrzéséből kiderült – az adatok, iratok, nyilatkozatok és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján –, hogy a jövedelem után Magyarországon kell adózni.

Így, az eljárás alatt egyébként együttműködő magánszemély megfizette a több mint 15 millió forint adót.

Perre lehet menni a NAV-val, legyőzhető az adóhatóság

Egyre több ajtón kopogtat a NAV: az éveken át tartó stagnálás után a 2021-es adatokhoz képest tavaly nem csak az adóellenőrzések száma emelkedett meg, de az ellenőrzésenként feltárt adóhiány is nőtt. Bővebben>>>