Tovább ronthatja Magyarország nemzetközi megítélését, hogy a kisdoktori címétől a plágiumvád beigazolódása miatt megfosztott köztársasági elnök nem mondott le. A lapunk által megkérdezett politikai elemzők szerint emellett a kormánypárton belüli, illetve a holdudvarral szembeni feszültségek erősödése lehet a legfontosabb következmény.

Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalban maradásának közvetlenül nincs köze az esetleges EU/IMF-hitelmegállapodáshoz, Magyarországra azonban régóta nagy figyelem irányul. A média természetéből fakadóan pedig egymásra rakódnak az ügyek, az egész történet azt üzeni majd kifelé, hogy itt nem érvényesül normális politikai értékrend − mondta a Napi Gazdaságnak Juhász Attila, a Political Capital Institute vezető elemzője. A szakember szerint Magyarország most is érzékelhető nemzetközi elszigeteltsége így tovább nőhet.

Nem várható, hogy a nemzetközi tárgyalási folyamatot az eset érdemben befolyásolja, mivel a két szervezet feltételei már korábban ismertek voltak − hangsúlyozta Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője. A szakértő szerint attól azonban nem lehet elvonatkoztatni, hogy a botrány negatívan befolyásolja Magyarország megítélését és tekintélyét. A köztársasági elnök rendkívül nehéz kommunikációs helyzetbe sodorta magát és jelölő pártját is, hiszen azon kívül, hogy nem lesz olyan ember, aki belföldön "kifejezi a nemzet egységét", külföldön is "megbélyegzi" személyét a doktori cím visszavonása − tette hozzá Gyömöre.

Nem lát pozitív végkifejletre utaló jeleket a Fidesz−KDNP szempontjából Antal Attila politikai szakértő, a nemzetközi színtéren azonban jelentős fordulatra ő sem számít. A történések megerősítik és részben igazolják a Magyarországgal kapcsolatos negatív attitűdöket. A Schmitt-ügy az eddigi legélesebb módon fejezte ki, hogy valami véglegesen elromlott a magyar közéletben, és ezt a kormányzó erők nem hajlandók elismerni − véli Antal, aki szerint a botrány lehet a Fidesz−KDNP "őszödi ügye", amely nemcsak a köztársasági elnököt sodorhatja el: szertefoszlott a Fidesz−KDNP − vélt vagy valós − morális felsőbbrendűsége, illetve bebizonyosodott, hogy az "emberek embere" valójában Orbán Viktor miniszterelnök embere.

A jobboldali értelmiség szinte egy emberként érvelt Schmitt lemondása mellett, a velük való szembefordulás komolyan árthat a Fidesz népszerűségének Gyömöre szerint. Az államfő maradását párton belül is "be kell adagolni", hiszen a parlamentben vélhetően nem egy ezzel kapcsolatos ellenzéki kérdés hangzik majd el. Antal úgy látja, nyilvánvalóvá vált, a jobboldali-konzervatív értelmiségi holdudvar sem fogja eltűrni a probléma szőnyeg alá söprését − bár úgy tűnik, hogy a Fidesz−KDNP egyelőre erre készül. A kormánypártra leselkedő legnagyobb veszélyt a belső konfliktusokban, a szavazótábor, a párt és a szellemi hátország megosztásában látja Juhász is, megfogalmazása szerint "Schmitt a saját politikai halálát nyújtotta el, és hosszú szenvedés vár rá".