Nagy-Britanniából, Spanyolországból és Katarból érkeztek mentőcsapatok, hogy a romok alá temetett embereket felkutassák. Pénteken 6,8-as erősségű rengés rázta meg a Magas-Atlasz hegységet, melynek epicentruma Marrakechtől 72 kilométerre, délnyugatra volt.

Sok túlélő a harmadik éjszakáját volt kénytelen a szabad ég alatt tölteni, otthonuk elpusztult vagy lakhatatlanná vált. Az állami hírügynökség szerint a halálos áldozatok száma 2497, míg a sérülteké 2476.

Mivel a rengések helyszínét nehéz megközelíteni, a hatóságok nem adtak ki becslést arról, hányan tűnhettek el.

Sok épület egyszerűen összeomlott: a vályogtéglából, kőből és fából épült házak, melyek a Magas-Atlasz hegység turistalátványosságai.

Az egyik katonai dolgozó a Reuters-nek névtelenül azt nyilatkozta, „nehéz élve kihúzni az embereket, mert a falak és a mennyezetek nagy része földtörmelékké vált, amikor lezuhantak, és eltemették azokat, akik bent voltak, anélkül, hogy légteret hagytak volna.″

Az UNESCO világörökség részét képező Marrakech óvárosában is megrongálódtak az épületek. A történelmi jelentőségű, 12. századi Tinmel-mecset súlyosan megrongálódott.

A mentőcsapatok segítségén túl az Európai Unió közölte, hogy 1 millió eurót bocsát a marokkói nem kormányzati segélyszervezetek rendelkezésére.

A marokkói állami televízió szerint a kormány felmérte a szükségleteket és mérlegeli a segélyezési erőfeszítések összehangolásának fontosságát, mielőtt további segítséget fogadna el.

A vasárnapi volt az észak-afrikai ország legpusztítóbb földrengése 1960 óta. Akkor becslések szerint 12 ezren vesztették életüket. Az amerikai földtani intézet szerint 1900 ez volt az eddigi legerősebb rengés az országban.