Az elmúlt héten hagyta jóvá az Európai Bizottság Magyarország számára az európai zöld megállapodáshoz (European Green Deal) kapcsolódó ipari tervnek megfelelően a klímasemleges gazdaságra való átállást támogató, mintegy 2,36 milliárd euró (kb. 880 milliárd forint) összértékű programot. Mindez azt jelenti, hogy a European Green Deal által felölelt pénzügyi keretből a hazánknak járó források nem kerültek átmeneti zárolás alá, így azok érkeznek. Ezzel együtt fontos látni, hogy a hétéves költségvetésből és a helyreállítási és ellenállóképességi eszközből (RRF) mintegy 36 milliárd euró továbbra sem hozzáférhető Magyarország számára. Az ezzel kapcsolatos eljárások továbbra is folyamatban vannak, ám őszig a nyári szünet miatt biztosan szünetelnek.

Rendkívül kérdéses, hogy a közelgő EP-választások miatt, milyen ütemben tudnak majd haladni a tárgyalások a magyar kormány és a Bizottság között. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a választásokhoz közeledve, miként alakul a politikai akarat a felek részéről a megegyezésre.

Szabályozott felhasználás

A zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervből érkező forrás rendkívül szabályozott keretek között költhető el. Az ideiglenes válság- és átállási keret a tagállamok által nyújtható alábbi típusú támogatásokról rendelkezik:

• Korlátozott összegű támogatás az ukrán-orosz háborúval összefüggésben hozott szankciók és az orosz ellenszankciók által érintett vállalkozásoknak.

• Az energiaszolgáltatóknak állami garanciák és támogatott hitelek formájában nyújtott likviditási támogatás. 

• A magas energiaárak ellentételezésére nyújtott támogatás a magánszektor vállalkozásai, különösen az energia-, vagy energiahordozó (pl. vegyipar) intenzív ágazatokban. A támogatási lehetőségekről, az egyedi támogatási összegek kiszámításának módszertanáról további információk itt találhatók.

• A megújuló energiaforrásokra való átállást felgyorsító intézkedések. A tagállamok gyorsan végrehajtható egyszerűsített pályázati eljárásokat indíthatnak valamennyi megújuló energiaforrás terén megvalósítandó beruházások támogatására.

• Az ipari folyamatok dekarbonizációját elősegítő intézkedések. Az energiaellátás diverzifikációjának felgyorsítása érdekében a tagállamok támogathatják a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére irányuló beruházásokat, különösen a villamosítás, az energiahatékonyság növelése, valamint a megújuló, villamos energiával előállított hidrogén használatára való átállás terén.

• A villamosenergia-kereslet csökkentését célzó intézkedések, összhangban a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló rendelettel.

• A klímasemleges gazdaságra való átállás szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban történő beruházások további felgyorsítását célzó intézkedések. A klímasemleges gazdaságra való átállás felgyorsítását célzó intézkedések támogatási lehetőségeiről további információk itt találhatók.

Sürget az idő

Az ideiglenes válságkeret gyors intézkedéseket tartalmazó rendelkezései 2023. december 31-ig alkalmazandók, a különösen fontos intézkedések pedig 2025. december 31-ig lesznek hatályban. Az idő szűke miatt, Magyarországnak az elfogadott terv alapján gyorsan és hatékonyan kell felhasználnia az érkező forrásokat. A politikai vita a magyar kormány és a Bizottság között továbbra is fennáll, így biztosak lehetünk benne, hogy ezeknek a pénzeknek az elköltését nagyítóval fogja vizsgálni Brüsszel.

Azonban érdemes megemlíteni, ezen források elköltésének vizsgálata részben, már egy jövőre újonnan felálló Európai Bizottság feladata lesz. A következő Bizottság elnökének személye és összetétele nagyban függ az uniós parlamenti választások kimenetelétől, így ma még csak találgatások léteznek a következő évekről.