Az orosz támadások miatt az ukrán távközlési ágazat komoly helyreállításokra szorul, amely a becslések alapján akár 10 évbe is kerülhet a szükséges 4,38 milliárd eurón felül írja a Euronews.

Stanislav Prybytko, az ukrán Digitális Átalakulás Minisztériumának mobil szolgáltatásokért felelős főigazgatója egy becsléssorozatot adott ki, amely alapján 2022 február óta 4300 mobil bázisállomás, valamint Ukrajna internethálózatának negyede semmisült meg. 

Az országban szétszórtan több mint 30 ezer kilométernyi kábel sérült vagy semmisült meg az invázió következtében.

Az elektronikus kommunikáció az egyik legfontosabb stratégiai terület az állam működésének szempontjából. Bármilyen meghibásodás vagy kiesés komoly következményekkel jár a lakosság minden szféráját illetően. 

A helyreállítás kapcsán nem csak a fizikailag kell javítani a távközlési infrastruktúrát, hiszen a kiberbiztonság sem elhanyagolható szempont.

Vodafone már eddig is 2 milliárd hrivnyát költött a megrongálódott telephelyek helyreállítására, de a vállalat hozzátette, hogy a károk összege ennek a kétszeresét is elérhetik. 

Prybytko elmondta, hogy minisztériuma, az ország távközlési szabályozó hatóságai és az egyes szolgáltatók az első naptól kezdve összefogtak annak érdekében, hogy az ukránok továbbra is kapcsolatban maradhassanak. Ez azt jelenti, hogy a mobilszolgáltatók megosztják egymással a mobiltornyokat, a generátorokat és még a bázisaikat sem sajátítják ki.

Ukrán külügyminiszter: „Rossz nap volt ez Putyin számára”

Az ukrán kormányfő elmondta, hol van azonnal szükség az amerikai kongresszus által megszavazott gigasegélyére.Bővebben--->