Bizalmat szavazott a román parlament a Marcel Ciolacu vezette, a Szociáldemokrata Párt (PNL) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) házasságából született kormánynak. A nagykoalícióban eddig részt vevő, de a miniszterelnök-csere alkalmával a kormányból kiszorított Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelen volt, de nem vett részt a voksoláson.

Az Egyesült Államok inflációja pedig két éve a legalacsonyabb értékre, 4 százalékra csökkent májusban. Ez meglehetősen kedvező eredmény, miután a tetőzés 9 százalék körül volt, ami akkor 41 éve a legmagasabb értéknek minősült. Áprilisról májusra mindössze 0,1 százalékos volt az árak növekedése, ami még kedvezőbb képet fest.

Ennek fényében nem is meglepő, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nem változtatott az 5-5,25 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

Közben az is kiderült, hogy 500 millió dollárt kell fizetnie Washingtonnak azért, hogy az Egyesült Államok újra az UNESCO tagja lehessen. Ez a Joe Biden vezette kormány egyik kiemelt külpolitikai célja – elsősorban azért, hogy ellensúlyozzák Kína növekvő befolyását.

Boszorkányüldözés vagy jogosan indított eljárások?

Ahogy arra számítani lehetett, ártatlannak vallotta magát Donald Trump volt amerikai elnök a bíróságon. Kedden kellett megjelennie a floridai szövetségi kerületi bíróság előtt.

Miután az FBI több mint száz titkosított iratot talált a Mar-a-Lago nevű rezidenciáján, többek között

  • az igazságügyi szervek munkájának akadályozásával,
  • a hatóságok félrevezetésével,
  • valamint a kémkedésről szóló törvény megsértésével is vádolják.

A Napi.hu-nak nyilatkozó Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi jogi Tanszékének docense szerint ezt az ügyet komolyan kell vennie Donald Trumpnak, mert akár börtönévekkel is fizethet tetteiért.

Az amerikai szövetségi büntetőjogban a kiszabott éveknek felső határa nem igazán van, összeadódnak az egyes bűncselekmények miatt kiszabott letöltendő évek. Legszélsőségesebb esetben tehát több tíz, akár száz évre is el lehetne ítélni Trumpot, bár nem gondolom, hogy ennyire súlyos büntetéssel kellene számolnia, de néhány év könnyen benne lehet a pakliban

– mondta a szakértő.

Silvio Berlusconit búcsúztatták

Hétfőn elhunyt Silvio Berlusconi, Olaszország korábbi kormányfője. A politikusról egy ideje már lehetett tudni, hogy leukémiával küzd, állapotát azonban nem tartották akutnak.

A szerdát hivatalosan is gyásznapnak minősítették Olaszországban, ezen a napon búcsúztatták a politikust, akinek a pártja, a Hajrá Olaszország (Forza Italia) az aktuálisan kormányzó koalíció része.

A ceremónián részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is:

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök – érthető okokból nem jelent ugyan meg a szertartáson, de – megemlékezett egykori közeli politikus-barátjától. Kijelentette, Silvio Berlusconi volt az Oroszország és a NATO közötti együttműködési mechanizmusok kezdeményezője.

Putyin örömei

A többség kimentette magát az idei Szentpétervári Gazdasági Fórumra meghívott külföldi politikusok közül, nincs már presztízsértéke az orosz eseményen való megjelenésnek az ukrajnai invázió kezdete óta. Az orosz befektetők és szakértők mindenesetre megjelentek a szerdán kezdődött négynapos eseményen.

Az orosz milliárdosokat kényszerpályára terelték a nyugati szankciók, kénytelenek oroszországi cégekbe befektetni – Vlagyimir Putyin nagy örömére.

Az orosz elnök egyébként egy sajátos csavarra készül: államosítaná a neki nem tetsző, még az országban maradt nyugati cégeket. A lépés egyértelműen a nyugati szankciókra adott további megtorlásnak tekinthető.