Az UNESCO által kiadott közlemény 134 országból érkezett több mint 10 ezer véleményen alapul és 18 hónapon keresztül készült. Célja egy globális kormányzati keretrendszer létrehozása, hogy a digitális szervezetek ne tudják kihasználni a nemzeti szabályozási különbségeket – mondta Guilherme Canela de Souza Godoi az UNESCO véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó vezetője. 

A kiadvány alapja az UNESCO megbízásából készült IPSOS felmérés is, amelyben 8000 ember vett részt összesen 16 olyan országból, melyek között Ausztria, Horvátország, az Egyesült Államok, Mexikó és India is megtalálható. 

A kutatás szerint válaszadók 44 százalék értesül a hírekről tévéből, 29 százalék médiaoldalakról.

56 százalékuk a közösségi médiát használja hírforrásnak annak ellenére, hogy a beléjük vetett hit jelentősen alacsonyabb, mint az előbb felsorolt módon szerzett információk. Az emberek 85 százaléka fél a félretájékoztatás miatt, 87 százalékuk szerint a hamis információk már hatást gyakoroltak a politikai életre és befolyásuk lesz a választások idején is.

89 százalékuk kormányzati kontrolt követelne a demokrácia megőrzése érdekében, 91 százalékuk a közösségi platformoktól is elvárná ugyanezt.

„Független és jó forrásokkal rendelkező állami hatóságokat kell beiktatni, akik szorosan együtt dolgoznak a platformokkal. Minden régióban és minden nyelven moderálniuk kell az online információkat, beleértve a tartalommegjelölést és a politikai hirdetéseket is” – nyilatkozta az UNESCO a The Guardiannek

(Kiffer Anna)