Nepotizmus miatt felfüggesztettek egy szomáliai sporttisztviselőt, miután egy vírusként terjedő videón látható volt, amint egy nemzetközi versenyen egy látszólag kezdő futó az utolsó helyen futott, inkább kocogott át a célvonalon.

A széles körben elterjedt videón Nasro Abukar Ali látható, amint a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Kínában megrendezett nyári egyetemi világjátékán a női 100 méteres futás első fordulójának harmadik futamában versenyez.

 

Ali lomhán indult a rajttól, és gyorsan a mezőny mögé került, végül pedig 21,81 másodperc alatt ért célba, több mint 8 másodperccel később, mint az utolsó előtti futó.

Elkeserítő egy ilyen inkompetens kormányt látni. Hogyan választhattak ki egy képzetlen lányt, hogy képviselje Szomáliát a futáson? Ez valóban megdöbbentő, és nemzetközileg rossz fényt vet országunkra.

– írta egy Twitter használó.

Kiderült, hogy a lány nem egyetemista, és nem is hivatásos sportoló, viszont az biztos, hogy a helyi atlétikai szövetség alelnökének az unokahúga, így feltételezhetően ezért indulhatott a versenyen.

Szerdán a szomáliai ifjúsági és sportminisztérium közölte, hogy felfüggesztette Khadijo Aden Dahirt, a szomáliai atlétikai szövetség elnökét.

A minisztérium a Szomáliai Nemzeti Olimpiai Bizottságnak címzett Twitteren közzétett levelében azt állította, hogy Dahir „hatalommal való visszaélést, nepotizmust és a nemzet nevének nemzetközi színtéren való rágalmazását” követte el.

 

Mohamed Barre Mohamud szomáliai ifjúsági és sportminiszter elmondta, hogy „Ali nem sportoló és nem is futó.” Mohamud korábban egy Facebook-videóban bocsánatot kért az esetért:

Ami ma történt, az nem reprezentálja a szomáliai népet

–írta.

Kedden a Szomáliai Egyetemek Szövetsége közleményben közölte, hogy nem is küldött futókat az eseményre. A levél hozzátette, hogy a minisztérium jogi lépéseket kíván tenni mind a Szomáliai Atlétikai Szövetség elnöke ellen.
A szomáliai sprinter esete azonban közel sem egyedülálló, mint teljesítmény, persze mindenféle rokoni kapcsolatok nélkül: az 1988-as téli olimpia sztárja, Eddie a sas 90 méteres sáncról próbálta ki magát síugrásban, amiben végül utolsó helyen végzett, de sajátos stílusának köszönhetően világhírre, és rengeteg szponzorra tett szert. Történetét azóta megfilmesítették, napjainkban pedig motivációs trénerként járja a világot.

A 2000-es Sydney-i olimpián is feltűnt egy különleges versenyző, aki 100 méteres gyorsúszásban próbálta ki magát a profi sportolók között. Eric, az angolna 1 perc 52 másodperc alatt teljesítette a távot, míg a futamának győztese 48,30 másodpercet úszott.