A szóban forgó adalékanyag, melyet hétköznapi nevén szilícium-dioxidnak neveznek és csomósodás- és habzásgátlásra használnak, főként desszert-, és italporokban. 

A francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRAE) arról adott ki közleményt, hogy a világon több mint 2600 feldolgozott élelmiszerben használják, többek között fűszerekben, levesporokban, gabona alapú csecsemőtápszerekben, kakaóporokban, instant kávékban és fagyasztva szárított tésztákban.

Bár kevés, de mindennapos mennyiségben jut a szervezetünkbe a szilícium-dioxid, ugyanakkor az INRAE és a kanadai McMaster Egyetem közös kutatása során arra az eredményre jutottak, hogy az adalékanyag valószínűleg nem teljesen ártalmatlan a szervezetünkre – írja a hazipatika.com.

A szilícium-dioxoid ugyanis hosszú távon elősegítheti a cöliákia kialakulását az olyan embereknél, akik genetikailag hajlamosak rá.

A cöliákiát közismert nevén liszt- vagy gluténérzékenységnek nevezik. Aki ebben szenved, rosszul reagál a glutén fehérjére, náluk az érzékenység többek között bélrendszeri gyulladáshoz, alhasi fájdalomhoz és hasmenéshez vezethet. Világszerte emelkedik a lisztérzékenyek száma, azonban ennek okairól egyelőre nem sokat tud az orvostudomány.

A kísérletben három hónapig napi rendszerességgel etettek szilícium-dioxidot egerekkel. A megfigyelések alapján az állatok orális tolerancia szintje a kísérlet ideje alatt romlott. Ehhez később fokozódó bélrendszeri gyulladások is társultak, a mögöttes vizsgálatok során pedig az is kiderült, hogy az E551 hatására csökkent az immunreakció megelőzését szolgáló immunsejtek száma.

Nem kell tovább rettegni - Sok szülő hamarosan fellélegezhet

A szakma azon dolgozik, hogy a súlyos allergiás betegek számára megoldást jelentő immunterápiát az egészségbiztosító mihamarabb befogadja, mondta az Economxnak Kiss Emese belgyógyász, klinikai immunológus, allergológus, reumatológus, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai Immunológiai és Allergológiai tagozatának elnöke. Például a rovarcsípés allergiások számára semmilyen más terápia nem jöhet szóba.