A magyar diplomácia vezetője az Egyesült Államokban tartózkodik, és ebből az alkalomból először az ENSZ szerepéről kérdezte a riporter, aki arra volt kíváncsi, vajon van-e az ENSZ-nek bármilyen szerepe, hatalma, képessége vagy bármi, ami segíthetne megoldani a háborút Ukrajna és Oroszország között.

Szijjártó Péter szerint kellene, hogy legyen, mert az Egyesült Nemzetek Szervezetét nem azért hozták létre, hogy hasonló gondolkodású országok szervezete legyen, hanem azért, hogy platformként szolgáljon azok számára, akik nem tudnak másképp beszélni egymással, csak egy semleges területen. 

Olyan platformnak kellene lennie, ahol azok beszélhetnek egymással, akik rossz viszonyban vannak, akik konfliktusban vannak, akik háborút vívnak. Ezért úgy gondolom, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetét olyan platformként kellene használni, ahol Ukrajna, Oroszország, Egyesült Államok beszélhetne egymással arról, hogy hogyan oldják meg ezt a helyzetet; de sajnos azt látom, hogy a világ afelé halad, hogy blokkokra osztódjon ismét. És ez nagyon rossz hír számunkra.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy szerinte rossz hír, hogy a világ megint afelé halad, hogy ismét blokkokra osztódjon. 

Az a helyzet, hogy amikor a világ blokkokra oszlik, azon mi, közép-európaiak rajtavesztünk, és nem akarunk újra vesztesek lenni. Ezért azt akarjuk, hogy a világ az összekapcsolódás felé haladjon ahelyett, hogy tömbökre oszlana. Nos, ha kapcsolatot akarunk teremteni, akkor beszélnünk kell egymással. Megbeszélésre, párbeszédre van szükség, és ez nincs meg sajnos.

– vélekedett Szijjártó Péter.