Elérte a 30 ezret a betöltetlen  orvosi állások száma Oroszországban – jelentette be meglepő nyíltsággal a törvényhozás elnöke Vjacseszlav Vologyin, aki azt is elismerte, hogy a helyzet az egész országban egyre rosszabb, és csupán az utóbbi fél évben 10 százalékkal emelkedett ez a szám.

A baj azért is súlyos, mert a testi fogyatékossággal küzdő férfiak száma a 31-59 éves korosztályban tavaly 30 százalékkal emelkedett, és így elérte a félmilliót.

Ez a brit hírszerzés elemzése szerint egyértelműen az ukrajnai háborúnak tulajdonítható.

Ezek a férfiak nemcsak tanúi az Ukrajna elleni agressziónak, hanem hosszú távon megterhelik az orosz egészségügyi rendszert.

Orvosból viszont a következő időszakban is egyre kevesebb lesz, mert sokan kivándorolnak a háború miatt, vagy a jobban fizető magánegészségügyet választják.

Az egyre emelkedő ellátási igényből és mindinkább mélyülő orvoshiány kettőséből fakadó válságot afrikai toborzó kampánnyal igyekeznek enyhíteni.

Olyan országokat céloznak meg, amelyekkel az egykori  Szovjetunió jó kapcsolatokat ápolt. A siker esélyét azzal is próbálják javítani, hogy enyhítik az új orvosokkal szemben támasztott követelményeket. A hírek szerint a Kreml eltekint az afrikai jelentkezők alkalmasságának alapos vizsgálatától, még orvosi diplomát sem várnak el, csupán egy önbevallás szükséges arról, hogy a képzésük megfelel az orosz szabványoknak.

A kritikusok szerint nemcsak a kétes szaktudás mehet az ellátási minőség rovására, hanem a kulturális kompetenciák elégtelensége is; vajon hogyan fejti majd meg egy idegen kultúrkörből érkező orvos a bonyolult orosz lelket – mutat rá a fenntartásokra az n-tv.de német hírportál.