Hogy béke legyen Ukrajnában, az orosz külügyminisztérium közölte, mi mindent kér az ukránoktól. Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes a TASSZ-nak nyilatkozva sorolta fel ezeket a feltételeket.

Így Ukrajnának többek között:

  • fel kellene adnia területeinek egy részét;
  • el kellene ismernie az oroszt Ukrajna hivatalos nyelveként;
  • valamint Ukrajnának a NATO-hoz és az unióhoz való csatlakozási terveiről is le kellene mondania.

A miniszterhelyettes azt is hozzátette, hogy a „konfliktus megoldása" érdekében Ukrajnának mindenekelőtt fel kellene hagynia az ellenségeskedéssel, a nyugati országoknak pedig azonnal fel kellene hagyniuk az ukránoknak biztosított fegyverszállítmányokkal.

A miniszterhelyettes kifejtette, hogy a területi önrendelkezés mellett az orosz ajkú polgárok és a nemzeti kisebbségek jogainak védelme szintén fontos eleme a béke elérésének.

Az orosz nyelv állami státuszát törvényi szinten kell rögzíteni. Biztosítani kell az alapvető emberi jogok betartását Ukrajnában, beleértve a vallásszabadsághoz való jogot” – fogalmazott Mihail Galuzin.

Kína konkrét erőfeszítéseket ígér a háború politikai rendezésére

 

Kína konkrét erőfeszítéseket fog tenni, hogy politikai megoldást lehessen találni az ukrajnai háborúra – idézte szombaton a kínai külügyminisztérium Li Hujt, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját, aki az elmúlt hetekben Kijevben, Moszkvában és Varsóban is járt.

 

Kína mindig is méltányos és objektív álláspontot képviselt Ukrajna kérdésében, a béke oldalán állt és tárgyalásokra buzdított – tudatta a tárca szerint Li Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Li Lavrov mellett két orosz külügyminiszter-helyettessel is beszélt a két oldalú kapcsolatokról és az ukrajnai válságról.

 

A külügyi tárca közleménye szerint Peking a továbbiakban is minden érintett féllel párbeszédet folytat, köztük Oroszországgal is.

Olaf Scholz: Ukrajna készen áll a békére

A német kormányfő az ukrán elnökkel tartott közös május közepi berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az orosz támadás ellen védekező Ukrajna készen áll a békére, ugyanakkor joggal és teljes támogatásunkkal követeli, hogy a béke ne egyszerűen a háború befagyasztása vagy egy orosz békediktátum legyen. Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait a megtámadott országból – tette hozzá Olaf Scholz, hangsúlyozva, hogy hazája, amely a második helyen, rögtön az Egyesült Államok után áll a védekezést a legtöbb fegyverrel és hadianyaggal segítő országok listáján, addig támogatja Ukrajnát, amíg csak szükséges. Bővebben --->