Korábban a Napi.hu is megírta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Kárpátalja meglátogatása után Kijevbe utazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására, ahol megállapodtak, hogy új fejezetet nyitnak, érdemi és konkrét lépéseket fognak tenni a kárpátaljai magyarság érdekében.

Nem szóvirágokra van szükség

– mondta a magyar államfő az RTL szerint, akinek légiriadó miatt egyszer kellett óvóhelyre menekülnie Kijevben. Ennek kapcsán elmondta, hogy „egy háborús országba látogatott el, így nem érte meglepetésként a légiriadó”. Novák Katalin azt is kijelentette, hogy Magyarország határozottan elítéli Oroszország invázióját . 

Azt megértem, ha valaki a hazáját minden áron meg akarja védeni

– fogalmazott a köztársasági elnök.

A látogatást Moszkva sem hagyhatta szó nélkül

A magyar államfő Kijevbe tett látogatása felkeltette a Kreml figyelmét is, az orosz állam nevében Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő foglalt állást egy Telegram-bejegyzésben.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök a Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen sürgette, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Zelenszkij azonban törvényileg tiltotta meg magának, hogy tárgyalóasztalhoz üljön. Úgy tűnik, inkább odafekszik.

– jelentette ki Zaharova, aki arra utalt, hogy tavaly Zelenszkij rendeletet adott ki kedden arról, hogy lehetetlen tárgyalni Oroszországgal mindaddig, amíg annak Vlagyimir Putyin az elnöke. Az viszont nem derült ki, hogy az „odafekvéssel” mire akart kilyukadni az elnöki szóvivő, de sejtésünk persze lehet róla.