Az Alternatíva Németországért (AfD) párt népszavazást fog szorgalmazni Németország EU-tagságáról, ha valaha is hatalomra kerül. A radikális jobboldali párt szeretné megreformálni az EU-t és korlátozni az Európai Bizottság hatalmát, de „ha egy ilyen reform nem lehetséges, ha nem tudjuk visszaállítani az EU-tagállamok szuverenitását, akkor a polgároknak kell dönteniük, akárcsak Nagy-Britanniában” – mondta Alice Weidel társelnök a Financial Timesnak adott interjúban.

Az Egyesült Királyságot megdicsérve, amiért 2016-ban népszavazás útján kilépett az EU-ból, Weidel úgy vélte, Németországban „népszavazást lehetne tartani a „Dexitről”, vagyis a német kilépésről az EU-ból. Az AfD már régóta nyíltan unió-ellenes, pártprogramjában olvasható, hogy „az EU nem reformálható, és emiatt egy bukott projekt".

Annak ellenére, hogy a párt támogatói körében alacsony az EU támogatottsága, a 2023 szeptemberében végzett felmérések szerint az AfD saját szavazóinak többsége valószínűleg nem szavazna a Dexitre, 52 százalékuk támogatja az EU-ban maradást.

Jön felfele az AfD, mint a talajvíz

Az AfD jelenleg országos szinten a második helyen áll 23 százalékkal a Politico felmérése szerint, és a közelmúltban kirobbant botrány ellenére is virágzik, amely az elmúlt évtizedek legnagyobb szélsőjobbellenes tüntetéseit váltotta ki az országban. Vasárnap több százezren vonultak az utcára Németország-szerte, egyesek a párt teljes betiltását követelték.

A múlt héten egy jelentésből kiderült, hogy az AfD egyes tagjai neonácikkal és más szélsőségesekkel tartott titkos találkozón vettek részt, ahol a „visszavándorlásról” tárgyaltak, ami a menedékkérők, migránsok, sőt a beilleszkedni nem tudó migrációs hátterű német állampolgárok kitoloncolásának elnevezése. Weidel kirúgta az egyik egy munkatársát, aki részt vett a találkozón.