A november 25-én, egy potsdami szállodában tartott találkozó részleteit január 10-én hozta nyilvánosságra a Correctiv oknyomozó portál. Az értesülések szerint az esemény a hetedik volt a maga nemében.

A Correctiv újságírói szerint a rendezvényt Gernot Möring, a szélsőjobboldali Hazahívó Ifjak Szövetségének egykori vezetője és Hans–Christian Limmer vállalkozó, befektető szervezte. Az azonosított résztvevők között megtalálható számos AfD-tag, például Roland Hartwig, a párt társelnöke és parlamenti vezetője, illetve több, az ügynek pénz adományozó üzletember is – írja a Guardian.

A találkozó központjában Martin Sellner állt, aki előadásában a „remigrációról”, tehát lényegében a tömeges deportálás gyakorlati megvalósításáról beszélt.

Sellner az Identitárius etnonacionalista mozgalom vezetője, akit Európa-szerte a fiatal jobboldali szélsőséges mozgalmak példaképének tartanak. 

A találkozóra válaszul Olaf Scholz német kancellár az X-en (korábbi nevén Twitter) közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott, nem engedi, hogy az országban bárki bevándorló múlttól függően különbséget tegyen a „mi” között. Christian Dürr, az FDP parlamenti frakcióvezetője a náci korszakkal vont párhuzamot. 

A találkozó több tízezres nagyságrendű tüntetéshullámot robbantott ki egész Németországban az elmúlt héten. Az eddigi legnagyobb, január 16-ai kölni demonstráción mintegy 30 ezren vettek részt. A tüntetők és politikusok többek között az Afd betiltását és kulcsfontosságú tagjaik alapvető jogoktól való megfosztását követelik. Egyenlőre semmi jele annak, hogy a párt támogatottsága a botrány kirobbanása óta csökkent volna. 

Odacsaptak a trükköző neonáciknak

A német kormány antifasiszta harcáról ITT olvashat.