Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy két drónt kilőttek egy ukrán terrorista támadásban.

Szergej Szobjanyin polgármester közölte, hogy két épületet ért találat hajnali 4 óra körül, hozzátéve, hogy „komoly károk vagy áldozatok” nem voltak, mert nem lakóépületről van szó.

Nem volt világos, hogy a drónok akkor találták-e el az épületeket, amikor lezuhantak az oroszok megsemmisítő műveletében, vagy szándékosan vették célba az épületeket.

A Reuters szerint sem a védelmi minisztérium, sem a polgármester nem közölte, hogy hol hatástalanították a drónokat.

Az orosz állami hírügynökségek a mentőszolgálatokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a drónok darabjait a Moszkva központjában húzódó Komszomolszkij sugárút egyik épületének közelében találták meg. A helyszín mintegy 2 kilométerre van a védelmi minisztérium épületeitől.

Lezárták a forgalmat a Komszomolszkij sugárúton, valamint a Lihacsov sugárúton Moszkva déli részén, ahol egy magas irodaház is megsérült – jelentették orosz hírügynökségek.

Az orosz védelmi minisztérium televíziós csatornája, a Zvezda rövid videót tett közzé Telegram-csatornáján, amelyen egy magas épület látható legfelső emeletein hiányozó ablakokkal, és megrongálódott a tetőszerkezet.

Más orosz Telegram-csatornák, amelyek kapcsolatban állnak az orosz biztonsági erőkkel, videókat tettek közzé üveg- és betontörmelékekről a Komszomolszkij sugárúton.

 

Kiderült az oroszok elképesztő terve, az ukránok komoly megtorlást helyeztek kilátásba

Az Odesszát és térségét érő orosz támadások fő célja, hogy Ukrajnát teljesen elvágják a Fekete-tengertől, ezáltal akadályozzák meg a gabonaszállításokat, erre pedig Ukrajna megfelelő válaszlépést fog tenni - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Facebookon. Bővebben >>>

Az ellentámadás mellett gyengítik az oroszokat

Kijevből nem érkezett azonnali kommentár. Ukrajna szinte soha nem vállalja nyilvánosan a felelősséget az Oroszországon belüli vagy az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai területeken elkövetett támadásokért, de az elmúlt hónapokban azt hangoztatta, hogy Oroszország katonai infrastruktúrájának megsemmisítése segíti Kijev ellentámadását.

Azt is jelentették, hogy a Krím félszigeten egy lőszerraktárt ért ukrán találat Dzsankojban hétfőn, miközben az oroszok újra Odesszát támadták az éjszaka folyamán – közölték helyi illetékesek.

Az orosz légvédelem tizenegy ukrán drónt fogott el vagy semlegesített Dzsankoj térségében

– mondta el Szergej Akszjonov, az Oroszország által 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Krím félsziget vezetője.

Akszjonov szerint Kirovszke körzetben egy lakóépület is megrongálódott a támadásban. A kormányzó hozzátette: biztonsági okokból lezárták a vasúti közlekedést Dzsankojban, és felfüggesztették a közúti közlekedést a települést Szimferopollal összekötő autópályán.

A krími vezető emellett öt kilométeres körzetben elrendelte a térségbeli falvak lakosságának evakuálását.

Eközben az oroszok újra a fekete-tengeri Odesszát támadták, lerombolva egy gabonatárolót. A csapásban négy kikötői dolgozó megsérült – tájékoztatott Ukrajna déli parancsnoksága a közösségi médiában hétfőn.

Úgy tudni, hogy a támadásban három drón semmisült meg.