Giorgia Meloni olasz miniszterelnök igyekszik meggyőzni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy oldja fel az Európai Unió Ukrajnának nyújtott támogatással szembeni ellenállását, és javítsa a kapcsolatokat Volodimir Zelenszkij elnökkel is – írja a Bloomberg.

A megbeszéléseket ismerő személyek szerint az ezekben a kérdésekben tett lépések előkészíthetik az utat Orbán Viktor pártja számára, hogy csatlakozzon a szélsőjobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) politikai párthoz, többek között a Meloni vezette Olasz Testvérekkel, a lengyel jobboldali Jog és Igazságossággal és a nacionalista Svéd Demokratákkal együtt.

Ez erősítené a páneurópai ECR pártcsaládot a nyári európai választások előtt, amelyeken a szélsőjobboldali csoportok várhatóan erősödni fognak. A magyar kormányfő a múlt hónapban egymaga akadályozta meg egy 50 milliárd eurós (18,9 ezermilliárd forint) uniós pénzügyi segélycsomagot Ukrajnának, feldühítve ezzel a blokk 26 másik vezetőjét, és megdöbbenést keltve Kijevben, amely a háború kritikus pillanatában van, mivel a nyugati támogatás egyre bizonytalanabbnak tűnik.

Az EU nagykövetei szerdán tárgyaltak a kérdésről, és a vezetők február 1-jén rendkívüli csúcstalálkozón próbálnak meg elmozdulni a holtpontról.

A megbeszélések kidomborítják az olasz miniszterelnök külpolitikai ambícióit, hogy közvetítőként igyekszik szerepet vállalni az EU-ban. Ha nem sikerülne megállapodni Kijev finanszírozásáról, az csapást jelentene Zelenkij honvédő erőfeszítéseire, és megkérdőjelezné a unió képességét arra, hogy alapvető érdekeit támogatva cselekedjen.

Meloni azt is szorgalmazza, hogy Orbán változtasson Ukrajna uniós tagsági törekvéseivel kapcsolatos megközelítésén, és az ECR-hez való csatlakozás feltételeként állítsa helyre a Kijevvel való kapcsolatokat

– mondták a névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó személyek. A megbeszélések különböző szinteken zajlottak, de döntés még nem született.

Bár az EU a jövő havi csúcstalálkozón megpróbálja meggyőzni Magyarországot, hogy szüntesse meg az ukrajnai finanszírozás elleni vétóját, a vezetők alternatívákat is vizsgálnak, amelyek között szerepelhet egy Orbán nélküli 26-os megállapodás is. A magyar kormányfő a szerdai ülésen azt mondta, hogy egy olyan éves felülvizsgálati mechanizmust szeretne, amelynek keretében egyhangúlag kellene jóváhagyni a kifizetéseket.

Orbán erősen bírálta, hogy az EU fegyverekkel látja el Kijevet, és megpróbálta megakadályozni az Oroszország elleni szankciókat, gyakran az intézkedések felhígítását vagy a javasolt korlátozások megvétózásával fenyegetve mentességek elérését szorgalmazta.

Az ECR tekintélyét növelné, ha Orbán csatlakozna

Az ECR tekintélye Brüsszelben a Fidesz csatlakozásával nőne, és a párt versenyben lenne azért, hogy a júniusi választások után a harmadik legnagyobb legyen az Európai Parlamentben. A többség kialakításától még mindig messze lennének, jelenleg az EPP, a szocialisták és a Renew pártok koalíciója kényelmes előnyben van.

Az ECR jelenleg 62 mandátummal (8,26 százalékkal) rendelkezik a parlamentben, és a szélsőjobboldali pártok az előrejelzések szerint erősödni fognak a közelgő szavazáson.

A szélsőjobboldali szavazatok is megoszlanak az Identitás és Demokrácia csoporttal, amely magában foglalja Meloni kormányszövetségeseit, a Ligát, Marine Le Pen Nemzeti Frontját, a németországi AfD-t és Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártját.