Geert Wilders, aki megnyerte a parlamenti választásokat Hollandiában, arra szólította fel a török ​​állampolgárokat, hogy válasszanak új vezetőt, méghozzá olyat, aki támogatja a vallás és a politika elválasztását.

Wilders minderről az X-platformon írt.  

„Megnyertem a választásokat Hollandiában. És szeretném, ha a szekularizációt és a kemalizmust támogató török ​​állampolgárok új vezetőt választanának, aki megnyerheti a következő választásokat” – áll a politikus bejegyzésében.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy Wilders nem először bírálja Recep Tayyip Erdogan török ​​elnököt, és nem először szólította fel Törökországot, hogy válasszon új vezetőt, aki „megállítja az arabok áramlását Törökországba, megvédi a török ​​nőket, támogatja a munkásosztályt és megállítja a korrupciót.”

A török ellenzéknek mindenesetre lesz ideje összeszedni magát, hiszen a következő elnökválasztás majd csak 2028-ban lesz esedékes. 

Wilders egyébként régóta szorgalmazza a Hollandiába irányuló muszlim bevándorlás korlátozását is. Vezetésével a Szabadságpárt lett a parlament alsóházának legnagyobb frakciója, 37 mandátummal. Bőven többet szerzett, mint amennyit a felmérések előre jeleztek, ám igencsak messze van ez az abszolút többségtől: jelenleg három másik párttal tárgyal egy koalíció létrehozásáról. A siker esélye persze igencsak mérsékelt, miután a jobboldali spektrum két legnagyobb pártja kijelentette, hogy nem kíván koalíciót kötni a Szabadságpárttal.