India szabadkereskedelmi megállapodást írt alá négy európai országgal, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak. Az Európai Szabadkereskedelmi Társulással (EFTA) kötött megállapodás 100 milliárd dollár (36 ezermilliárd forint) értékű beruházást fog eredményezni Indiában – közölte az ország kereskedelmi minisztere.

A bejelentésre akkor került sor, amikor az Egyesült Királyság és India már két éve tárgyalásokat folytat a szabadkereskedelmi megállapodásról. Az EFTA-t Norvégia, Svájc, Izland és Liechtenstein alkotja.

Ez a mérföldkőnek számító paktum aláhúzza elkötelezettségünket a gazdasági fejlődés fellendítése és a fiataljainknak nyújtott lehetőségek megteremtése mellett

– mondta Narendra Modi miniszterelnök, aki szerint a közeljövő még több jólétet és kölcsönös növekedést hozhat majd, ahogy erősítik kötelékeinket az EFTA-országokkal.

Nem kapkodták el a kereskedelmi megállapodást

A megállapodásra közel 16 évig tartó tárgyalások után került sor, amelynek értelmében India 15 éven át tartó beruházásokért cserébe feloldja a négy országból származó ipari termékekre kivetett importvámok többségét.

A beruházások többek között a gyógyszeriparban, a gépiparban és a feldolgozóiparban valósulnak meg.

Az egyezség javítja a piacra jutást és egyszerűsíti a vámeljárásokat, ami megkönnyíti az indiai és az EFTA-országok vállalkozásai számára, hogy kiterjesszék tevékenységüket az adott piacokon – áll az EFTA közleményében.

Indiának és a négy EFTA-országnak ratifikálnia kell a megállapodást ahhoz, hogy az hatályba léphessen, és Svájc ezt jövőre tervezi megtenni. Indiában idén általános választásokat tartanak, mivel Modi rekordot jelentő harmadik hivatali ciklusa kitöltésére törekszik.

Az elmúlt két évben India kereskedelmi megállapodásokat kötött Ausztráliával és az Egyesült Arab Emírségekkel is.

A múlt héten Kemi Badenoch, az Egyesült Királyság kereskedelmi minisztere felvetette, hogy lehetséges, hogy Nagy-Britannia még az indiai választások előtt szabadkereskedelmi megállapodást ír alá, de azt mondta, hogy ez valódi kihívás lenne.