Az elektromos meghajtású közlekedés hatalmas népszerűségnek örvend a briteknél is: több mint egymillió embernek van már e-robogója, míg az elmúlt két évben több mint 300 ezer e-biciklit adtak el.

8 halott és 190 sérült

Az elektromos meghajtású robogók és kerékpárok okozta tüzek 2020 óta ugyanakkor nyolc halálos áldozatot és legalább 190 sérültet követeltek az Egyesült Királyságban, és a biztonságért kampányolók szerint hetente legalább hat tűzesetet okoznak.

Egy tragédia különösen megrázta a brit közvéleményt. Mivel gyermekkori otthonát egy elektromos hiba okozta tűzben vesztette el, ezért Rebecca Downes-nak, akit a családja Becky néven ismert, jó oka volt az óvatosságra. Így amikor párja, Patrick Ramsey egy este hazahozott egy elektromos kerékpárt, úgy döntöttek, hogy nem a konyhában, hanem a hálószobában töltik fel, hogy a biztonság kedvéért szemmel tudják tartani.

Három perccel azután, hogy Patrick csatlakoztatta a 36x9 centiméteres lítium-ion akkumulátor töltőjét a falhoz, a férfi visszaemlékezése szerint az úgy robbant fel, mint egy kézigránát.

A fémszilánkok a bőrükbe fúródtak, miközben a lángok és a mérgező füst azonnal elborította a szobát.

Kiugrottak a másodikról

Mivel a lángoló akkumulátor eltorlaszolta az ajtót, a házaspár egyetlen menekülési lehetősége az volt, hogy kiugrottak 10 méter magasból, a második emeleti ablakból.

Míg Patrick túlélte, bár hónapokig kórházi ápolásra szorult, ám Becky, a négygyermekes anya belehalt a zuhanás során elszenvedett szörnyű sérüléseibe. 

Ha nem halt volna bele a zuhanásba, akkor a 60 százalékos égési sérülései lehettek volna végzetesek

– mondta a halottkém, aki az asszony halálával kapcsolatos vizsgálatot vezette.

„Ezek az elemek annyira halálosak, amikor kigyulladnak, hogy Beckynek esélye sem volt. Azok után, amin keresztülmentünk, és a további életek elvesztésének megelőzése érdekében szeretnénk, ha az összes e-biciklit és e-scootert teljesen betiltanák – közölte a Daily Mail érdeklődésére az áldozat nővére, Julie Downes.

Forrong a hangulat az e-rollerek körül, a gyalogosok rettegnek tőlük

Ha az összes elektromos rollert segédmotoros kerékpárrá minősítenék, akkor a rollermegosztó cégek lehúzhatnák a rolót. Bővebben --->

Az elektromos meghajtású robogók és kerékpárok okozta tüzek 2020 óta nyolc halálos áldozatot és legalább 190 sérültet követeltek az Egyesült Királyságban, és a biztonsági kampányolók szerint hetente legalább hat tűzesetet okoznak.

A brit hatóságok arra kérik a tulajdonosokat, hogy

  • jó hírű eladótól vásároljanak,
  • győződjenek meg arról, hogy az akkumulátor és a töltő megfelel a brit biztonsági szabványoknak, 
  • tárolják őket fészerben vagy garázsban, 
  • soha ne hagyják őket töltődni alvás közben vagy kint,
  • töltés előtt hagyják lehűlni az akkumulátort,
  • töltés után húzzák ki a konnektorból,
  • soha ne hagyják őket kijáratok közelében,
  • és minden helyiségben legyen működő füstjelző.

Az Electrical Safety First nevű jótékonysági szervezet szerint egy teljesen feltöltött e-bike akkumulátor hasonló mennyiségű tárolt energiát képes felszabadítani, mint hat kézigránát robbanóanyaga.

Az elektromos autók biztonságával kapcsolatban is aggályok merültek fel, miután a múlt héten egy északi-tengeri teherhajón keletkezett tűzben elhunyt a legénység egyik tagja.

Bár a pontos okot még vizsgálják, a holland NOS műsorszolgáltató szerint a tüzet egy elektromos jármű okozhatta.

Pokol a tengeren: nem 25, hanem közel 500 elektromos autót szállít a lángoló hajó

A Fremantle Highway autószállítón kedd este óta tombol a tűz Hollandia partjainál. A Panama lobogója alatt hajózó és a japán K Line cég által bérelt hajón 3783 személygépkocsi található, köztük a korábbi híradásokkal szemben nem 25, hanem 497 nehezen oltható elektromos jármű. Bővebben --->