Szombaton súlyos válság rengette meg az orosz állam alapjait, amikor a Wagner-zsoldosfőnökhöz, Jevgenyij Prigozsinhoz hű erők Moszkva felé vonultak. Aztán hirtelen fordulat történt – Prigozsin leállította az előrenyomulást, és azt állította, megfordultak, hogy elkerüljék az orosz vérontást.

Alekszandr Lukasenka belorisz elnök látszólagos közbenjárása több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Korábban a belarusz elnök a tüntetőkkel való összetűzések idején Putyintól 1,5 milliárd dollár kölcsönt kapott, országa pedig ugródeszka volt az orosz katonai műveletekhez Ukrajnában. Ezzel  még jobban elszigetelődött a Nyugattól, és újabb szankciókat kapott országa gazdasága – írja a CNN.

Tovább romlik a Putyinról alkotott kép

A bizonytalanságot további kérdések is növelik: mi lesz a Wagner-csoporttal, vajon Prigozsin katonái engedelmeskednek-e majd az orosz hadseregnek, továbbra is hűségesek lesznek-e a főnökükhöz, és mi a helyzet a világ más részein, az Afrikától a Közel-Keletig tevékenykedő Wagner-erőkkel?

Prigozsin – akiről egyelőre nem lehet tudni, hol tartózkodik – talán választ adhat majd ezekre, ha előkerül.

Putyin döntött: ez lesz Prigozsin és a lázadó Wagner-zsoldosok sorsa

A Kreml szóvivője elmondta: nem lesznek felelősségre vonva a Wagner-csoport zsoldosai, akik részt vettek a felkelésben. Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin tartózkodási helye egyelőre azonban rejtély a Kreml számára, legalábbis ők ezt állítják. Bővebben >>>