Ingo Gerhartz altábornagy a Der Tagesspiegel című lapnak elmondta, az Air Defender 23 (Légi védelmező 23) nevű gyakorlat célja megmutatni, hogy a szövetség „vészhelyzetben gyorsan tud cselekedni”.

NATO Defender (Védelmező) elnevezésű európai gyakorlatainak sorában eddig szárazföldi erők vettek részt, és főleg amerikai csapatok Európába telepítését gyakorolták. Az amerikai harckocsik áthajózása a németországi Bremerhafenbe hónapokig tartott. Ezalatt bármi történhetett volna Gerhartz szerint, a légi gyakorlat viszont megmutatja, hogy „órákon belül tudunk reagálni”. A Luftwaffe főszemlélője kiemelte, ez a hiteles elrettentés.

Felvonult az atommeghajtású monstrum, készültségben a világ legnagyobb hadihajója

Kikötött Oslóban a világ legnagyobb, amerikai repülőgép-hordozója, amelyet hamarosan bevetnek a norvég hadsereggel közös hadgyakorlaton. Bővebben>>>

Provokáció lenne Kalinyingrád felé puffogtatni

A június 12-én kezdődő 12 napos műveletben mozgósított mintegy 250 repülő közül nagyjából száz az Egyesült Államokból érkezik. Ezek a gépek alig néhány óra alatt bevethetők Európában, ami „vészhelyzetben megerősíti a transzatlanti kapcsolatot”.

A gyakorlatról elárulta, hogy „bizonyára provokáció lenne, ha például azt szimulálnánk, hogy miként hajtunk végre küldetéseket Kalinyingrád irányában, de nem is teszünk ilyesmit, helyette a NATO területének védelmére szorítkozunk”.

Mint mondta, „védekező forgatókönyveket” alkalmaznak:

  • az úgynevezett kritikus infrastruktúra,
  • valamint kikötők,
  • városok,
  • katonai támaszpontok elleni támadások elhárítását gyakorolják.

A műveletek 90 százalékát Németország és Északi-tenger, illetve a Balti-tenger Németországhoz közeli szigeteinek légterében hajtják végre.

A polgári légiközlekedést is megbolygatják

A gyakorlatban ugyan csaknem valamennyi NATO-tagállam részt vesz, de a vezető Németország. Ezzel Németország azt is jelzi, hogy kész az eddiginél nagyobb szerepet vállalni a szövetségben – fejtette ki Ingo Gerhartz.

A gyakorlat a mérete révén hatással lesz a polgári repülés rendjére. Igyekeznek ugyan ezt a hatást minimalizálni, de

Azt is meg kell érteni, hogy a gyakorlat célja éppen az, hogy az emberek továbbra is békében és szabadon repülhessenek nyaralni

– fogalmazott a Luftwaffe főszemlélője.

A német hadsereg (Bundeswehr) egy korábban kiadott összeállítása szerint „a transzatlanti szolidaritás demonstrálására” szervezett hadgyakorlaton 25 ország légiereje működik együtt.

A mintegy tízezer katonával folytatandó gyakorlaton 23 különböző repülőgéptípust használnak majd.