Komoly kihívást jelent a fosszilis energiahordozókra támaszkodó vállalatoknak a megújulókra való átállást. Az EU tavaly döntött arról, hogy az évtized végére meg kell kétszerezni a megújuló energiaforrások részarányát.

Kedden tárgyalja a hágai bíróság a Shell fellebbezését, azon rendelet ellen, ami szintén 2030-as határidővel az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésére kötelezi a vállalatot – írja a Reuters.

A Föld Barátai Hollandia (Milieudefensie) több mint 17 ezer felperessel és hat másik civil szervezettel együtt indította Shell-el szembeni per után mondta ki a hágai Nemzetközi Bíróság 2021-ben, hogy az olajvállalatnak az évtized végéig 45 százalékkal kell csökkentenie kibocsátásait a 2019-es szinthez képest és a Shell felelős az ügyfelei és beszállítói emissziójáért.

A Shell jogtalannak tartja az ítéletet

Az olajóriás szerint a rendeletnek nincs jogalapja, mivel a cégek nem tehetők felelőssé a fogyasztóik emissziójáért. Shell kiemelte, hogy 2023 és 2025 között 10-15 milliárd dollárt fektetnek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiamegoldásokba.

A holland–angol cég vállalta, hogy az évtized végére 15-20 százalékkal csökkentik  az energiatermékeik nettó szén-dioxid-intenzitását a 2016-os intenzitási szinthez képest (bár korábban 20 százalékos csökkenés mellett kötelezték el magukat). Viszont a növekvő gázkereslet és az energiaátállással járó bizonytalanságokra hivatkozva visszavonták a 2035-ös szén-dioxid-csökkentési céljaikat, de megerősítették, hogy 2050-ig nullára redukálják a nettó kibocsátást.

A bíróság négynapos tárgyaláson tervezi megvitatni a fellebbezési ügyet és várhatóan az év második felére hirdetik ki az ítéletet.