Ukrajna egyik legelismertebb katonai szakértője, Igor Romanenko altábornagy szerint Kijevnek stratégiai, elvi döntést kell hoznia arról, hogyan tudja a legnagyobb hasznot húzni az Oroszországban kibontakozott belső konfliktusból.

A szakértő úgy véli, jellemzően ilyen lépés lehet egy nyugat-oroszországi invázió elrendelése, hogy megkerüljék a kelet- és dél-ukrajnai 1000 kilométeres frontvonalon lévő masszív védelmi létesítményeket.

Azok, akik unortodox döntéseket hoznak és végrehajtják azokat, sikerrel járnak

– jelentette ki az Al Jazeerának az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének egykori helyettese, hozzátéve, hogy itt az idő hátba támadni az orosz erőket. Igor Romanenko elmondta: az orosz zűrzavar tökéles lehetőséget adhat Kijev számára egy legkevésbé várt katonai csapásra.

Ugyanakkor a szakértő azt is kilátásba helyezte, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei óhatatlanul közbe fognak avatkozni, Ukrajna nehogy túlságosan drasztikus lépésre szánja el magát.

Zelenszkij elnök: Moszkva gyengesége nyilvánvaló

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország gyengesége nyilvánvaló: Moszkva csapatait és zsoldosait minél tovább tartja Ukrajnában, annál nagyobb káoszt idéz elő hazájában.

Oroszország minél tovább tartja csapatait és zsoldosait földünkön, annál több káoszt, fájdalmat és szenvedést okoz magának

– fogalmazott szó szerint Zelenszkij.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij elnök tanácsadója így kommentálta az oroszországi eseményeket: "A következő 48 óra fogja meghatározni Oroszország új státuszát. Vagy kitör a polgárháború, vagy a hatalmas tárgyalások útján adják át, illetve egy átmeneti szünet tanúi lehetünk a Putyin-rezsim bukása előtt. Minden potenciális szereplő épp most választja ki, hogy melyik oldalon áll.”

Mindeközben Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba kifejtette, hogy a nemzetközi közösségnek minden fegyvert biztosítania kellene Kijev számára, hogy végleg kiszorítsa Moszkva erőit az összes ukrán területről.

Akik eddig azt állították, hogy Oroszország túl erős ahhoz, hogy veszítsem, ők nézzék csak meg most, hogy mi zajlik

– tette közzé a Twitteren Dmitro Kuleba, aki hozzátette szintén a nagyvilághoz szólva: ideje feladni a hamis semlegességet és a katonai eszkalációtól való félelmet, adjunk meg Ukrajnának minden szükséges fegyvert és felejtsük el végre a barátságot, továbbá az üzletet Oroszországgal.

(Via Al Jazeera)